Projektet Cirkulär livsmedelskedja syftar till att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan – i primärproduktion, förädling, förpackning, grossist, handel och hos konsument. Målet är att ta tillvara de affärsmöjligheter som en cirkulär livsmedelskedja kan ge upphov till. Vi driver projektet tillsammans med IUC Syd och Packbridge.
Genom att sammanföra kunskaper, erfarenheter och aktörer inom hela livsmedelskedjan, från producent till konsument, tittar vi på vilka orsakerna är till matsvinn och hur dessa bäst kan överbryggas. Grundtanken är att enskilda aktörer eller verksamheter inte på egen hand kan tackla den globala utmaningen i livsmedelskedjan vi nu står inför. Projektet är uppbyggt kring ett antal innovationsgillen, ledda av Livsmedelsakademin, och med olika delar av livsmedelskedjan i fokus.
Vi har tagit utgångspunkt i viljan hos konsumenten att göra klimatsmarta val. Utifrån detta identifierar vi hinder för en cirkulär omställning. I gapen finns möjligheterna; innovationer, nya affärsmodeller, samarbeten och företag.
Komplexa problem kräver förflyttning på systemnivå̊. Vi behöver ett holistiskt synsätt där alla aktörer i systemet och värdekedjan har en genuint delad och kollektiv medvetenhet. En av nycklarna till att lyckas är förståelse för kontexten och beteenden, både på individ- och organisationsnivå. Det är härifrån vi tagit utgångspunkten för vår projektidé.
Innovationsgillen med olika fokus
Projektet har varit uppbyggt kring innovationsgillen, där vi utgått från berättelser kring ett upplevt problem. Ett av de mest framträdande områdena i samtliga innovationsgillen var bristen på information om olika livsmedels klimatpåverkan. Det gällde information om livsmedlets tillverkningsprocess, distribution, förpackning med material och hållbarhet samt vilken effekt det blir på klimatet av att kasta olika sorters mat.
Nedan är en sammanfattning av innovationsgillena.
Gille 1. Fokus på konsumenten
Många konsumenter vill göra rätt, men saknar information om klimat- och miljöpåverkan i hela livsmedelskedjan. Kan vi tillsammans utveckla ett sätt att göra Livscykelanalys (LCA) för livsmedlets hela värdekedja? I handeln är matsvinnet störst bland frukt och grönt. Här behövs både beteendeförändring hos konsumenterna såväl som att öppna upp för nya entreprenörskap – cirkulära affärsmöjligheter.
Gille 2. Fokus på primärproduktion och handel
Hur nyttjar vi tekniken bäst till vår fördel, och hur får vi en snabbare väg från jord till bord genom förebyggande arbete? Det kan handla om bättre förpackningar som förlänger hållbarheten, bättre förvaring och teknik för frysning, produktion och värmebehandling. Och går det att skapa nya marknader gemensamt i kedjan? Vi måste lära oss ta hand om råvarorna i nya former, t ex fryst eller pulver. Det krävs ökad kunskap och inspiration för att den mat vi producerar ska användas fullt ut. Genom att korta livsmedelskedjan ökar insynen och kunskapen om efterfrågan. Hållbart ska vara lönsamt.
Gille 3. Fokus på teknik och kortare leveranskedjor
Det handlar bland annat om förpackningar, förvaring och kylning. Genom förpackningar med skyddande material kan vi förlänga hållbarheten och minska matsvinnet. Vi behöver också bli bättre på att förvara och skonsamt hantera frukt och grönsaker, till exempel genom att kontrollera kylkedjan under hela transporten. Men även färre transporter och kortare leveranskedjor har en positiv inverkan på matsvinnet. Det går att hoppa över grossistled och knyta primärproducenter och konsumenter närmare varandra. En positiv effekt av detta är att producenterna får mer kunskap om vad konsumenterna efterfrågar. Och blir det mat över – frys in den eller gör pulver.
Gille 4. Fokus på kreativitet och attityd
Tänk kreativt. Går överbliven skolmat att sälja till skolungdomar, hemlösa och offentliga verksamheter? Kan elever få ta hem en doggybag? Kan offentliga kök köpa in mat med korta datum, och fula
grönsaker? Och hur är det mer mat i säsong? Våga göra nytt, våga skriva nya
avtal.Kunskap är en nyckelfråga, och hemkunskapsundervisningen och
skolköket kan samarbeta mer. Även elevernas attityd påverkar hur de äter. Gör måltiden till en trevlig upplevelse, som ett restaurangbesök snarare än matsal.
Ny ansökan på gång
Projektet avslutades i februari 2020. En ansökan ska skickas in till Vinnova om att fortsätta arbeta utifrån de resultat vi fått av projektet och de kontaktnät vi etablerade i värdekedjan, hela vägen från jord till bord, till återvinning.
I projektet arbetar vi med värdekedjan för livsmedel innefattande jordbruk, livsmedelstillverkning, förpackningar, energi- och vattenåtgång, distribution, konsumtion och återvinning. Målet är att få fram en systemövergripande bild av livsmedelsproduktionens resursflöden med information om vilka insatser som krävs för att göra olika delar av systemet mer cirkulära, att identifiera gap i nuvarande system där nya affärsmodeller, innovationer och företag kan utvecklas för att sluta gapen.
För mer information, kontakta:
Per Simonsson, per.simonsson@livsmedelsakademin.se