Vi utgår från Skåne, men jobbar också nationellt och internationellt för att förverkliga utvecklingskraften i matsystemet. när vi tillsammans med våra partner arbetar för att förverkliga framtidens hållbara och konkurrenskraftiga matsystem. Läs mer om vad vi har på gång just nu och hur vi arbetar under Projekt.
Vår omvärldsspaning, våra projekt och nätverk fokuserar kring fyra strategiskt utvalda fokusområden. Läs mer om dessa nedan.
En av fyra personer riskerar idag att bli sjuk eller dö i förtid på grund av ohälsosamma matvanor. Våra matvanor är den näst största påverkbara riskfaktorn för sjukdom och står för ca 8 procent av Sveriges totala sjukdomsbörda, med ökande vårdkostnader och försämrad livskvalitet som resultat. Enbart 3 procent av vårdens resurser går till prevention. Matsystemet har en djupgående påverkan på våra ohälsosamma matvanor och behöver därför transformeras – från att i princip främja ohälsa, till att främja hälsa. Livsmedelsakademin har en lång historia av att arbeta med hälsa genom mat, och för många av våra partner är hälsa en prioriterad fråga.
Den skånska livsmedelsbranschen har stor potential att växa och bli mer hållbar. Men för att detta ska ske behöver branschen bli mer attraktiv för studenter och jobbsökande med rätt kompetens. Enligt en undersökning från Livsmedelsföretagen vill 92 procent av de tillfrågade företagen öka sin produktion, men många hindras av brist på kompetenta medarbetare.
Vi behöver ha inhemsk expertis och kunnig arbetskraft för att bibehålla konkurrenskraftiga livsmedelsföretag och ett fungerande matsystem.
Livsmedelsbranschen är med nödvändighet på tå i den omställning som krävs för framtidens hållbara matsystem. Alternativet att ”stå utanför” finns inte. Matsystemet påverkas kraftigt av yttre faktorer som till exempel ett instabilt världsläge, det ekonomiska läget som driver konsumenter att handla billigare snarare än svenskt, men också medvetna konsumenter som lärt sig ställa krav på ökad hållbarhet. Att driva sin verksamhet mer klimatsmart, att hänga med i den gröna och cirkulära omställningen är inte någonting man gör ensam. Det handlar om allt ifrån att arbeta om sina affärsmodeller, utveckla nya samarbetsformer, kravställa råvaror, omvärdera sina processer och hela sitt sätt att se på rest och resurs.
Sverige behöver ett resilient livsmedelssystem och en stärkt inhemsk livsmedelsberedskap som inte bara står emot störningar, utan också anpassas för att klara påfrestningar är viktigare än någonsin.
Ett resilient matsystem skapar robusta företag med även framtida innovationer och affärsmöjligheter. En högre grad av självförsörjning stärker landets resiliens och hela livsmedelsnäringen från primärproduktion till industri behövs. Men Sverige är långt ifrån självförsörjande på mat och livsmedel.