När Malmö stad anordnade klimatkonferensen ”Tillsammans ställer vi om Malmö” var nästan 200 deltagare från näringsliv, föreningsliv, akademi och offentlig sektor på plats för att samverka och kraftsamla i stadens klimatomställning. Och med bara fem år kvar till 2030 låg fokus på konkreta åtgärder, samarbeten och finansieringslösningar.
Hur ställer vi om till ett hållbart matsystem?
Vad vi äter och dricker ger oss inte bara energi och näring, utan också gemenskap, kultur- och smakupplevelser. Mat påverkar hur vi mår, hur vår vardag ser ut, vår fritid, vår identitet och vår plånbok. Samtidigt har maten stor påverkan på klimat, ekosystem och arbetsmarknader. Den spelar också roll för hur vi klarar av kriser.
Livsmedelssessionen arrangerades av Livsmedelsakademin, Cirkulär utvecklingshubb, RISE, Malmö Food Council, Botildenborg Social Farm & Kitchen och Svensk kolinlagring i samarbete med Malmö stad.
Omställning här och nu
När vi zoomar in ser vi att det i Malmö med omnejd myllrar av aktörer som bidrar till och skapar framtidens robusta, välsmakande och klimatsmarta matsystem.
På sessionen undersökte vi det urbana och regionala matsystemet och diskuterade frågor som:
- Vilka typer av aktörer och flöden består det av?
- Vilka skiften och förändringar måste ske?
- Vad händer i Malmö med omnejd som handgripligen visar på att skiftena är på gång?
- Vilka är utmaningarna och möjligheterna?
Här kan du hitta nya samverkansarenor och kontakter i malmös matsystem
Livsmedelsakademin var även en av nio nya organisationer som skrev under Malmö stads Klimatkontrakt!