Från Källare till Kök – urban resiliens

Kan tomma, outnyttjade källarutrymmen omvandlas till levande, frodiga oaser? Ja, uppenbarligen!  När Botildenborg samarbetar med MKB, Form/Design Center, SLU och boende i Rosengård kan de driva småskalig källarodling där allt ifrån microgreens och sallad till ostronskivling och gurka både odlas och äts.

Syftet med projektet är att omvandla oanvända källarlokaler till levande mötesplatser som kan bidra till hållbar stadsutveckling, ökad social sammanhållning och en ökad kunskap om matsystemet. Genom att testa nya affärsmodeller och sociala interaktioner strävar projektet efter att skapa innovativa lösningar som kan användas för att utveckla urbana områden.

Vi ser även den klockrena kopplingen till ökad resiliens och livsmedelsberedskap och hoppas verkligen på en uppskalning!

Projektet är en del av ShiftSweden som drivs av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.

Det är inte bara odling i källaren som gäller, det finns även andra odlingsinitiativ som är i full gång.


Publicerat

i

av

Etiketter: