Ohälsosamma matvanor kan hota Sveriges säkerhet

En alarmerande framtidsprognos från PUSH visar hur ohälsosamma matvanor riskerar att ytterligare öka ohälsan i Sverige, vilket kan medföra att en stor andel av den kommande generationen kommer att vara olämpliga för militärtjänst. Detta är alltså en fråga om både folkhälsa och nationell säkerhet.

Sverige står inför en oroande framtid. Vi äter allt mer mat som innehåller mycket fett, socker och salt (HFSS). En ny prognos visar att vi år 2035 riskerar att se en allt mer utbredd förekomst av livsstilsrelaterade sjukdomar. Exempelvis kommer mer än en av fem vuxna svenskar lida av obesitas (fetma). Prognosen bygger på data över konsumtions- och hälsoutvecklingen de senaste 20 åren från bland annat Folkhälsomyndigheten, och är framtagen för PUSH:s räkning av den meriterade matematikern Helen Johnson, som tidigare varit anställd vid EU-kommissionen och WHO.

– Våra prognoser är verkligen illavarslande. Aldrig tidigare i min karriär har jag sett data som så tydligt och konsekvent pekar i så negativ riktning, säger Helen Johnson på konsultfirman Safinea. Hon poängterar dock att det behövs fler studier för att förstå orsakssambandet bakom den här utvecklingen.

Denna möjliga utveckling kan komma att ha direkta konsekvenser för vår nationella säkerhet. Även om Försvarsmakten i dagsläget kan fylla sina rekryteringskvoter, kan en framtida kris eller krigssituation försvåras betydligt om en växande del av befolkningen inte kan utföra de ofta fysiskt krävande uppgifter som krävs inom militären på grund av kostrelaterad ohälsa.

– Om vi inte agerar nu för att vända trenden ser vi en risk för att kostrelaterad ohälsa kommer påverka antalet lämpliga rekryter till försvaret i framtida situationer av akut kris eller krig, berättar Anna Jörnvi, projektledare i Dietisternas Riksförbund samt mobiliseringsansvarig i PUSH.

Framtidsupplevelsen Värvningskontoret 2035
För att väcka insikt och diskussion kring sambandet mellan matvanor, hälsa och nationell beredskap bjuder PUSH in media, politiker och allmänhet för att uppleva en dystopisk, möjlig framtid genom framtidsupplevelsen Värvningskontoret 2035. .

– Genom ”Värvningskontoret 2035” vill vi måla upp en alarmerande bild av hur ohälsosamma matvanor kan komma att påverka Sveriges framtid. Det här är inte bara en fråga om individens välmående – det handlar om Sveriges förmåga att försvara sig, avslutar Amanda Allvin, projektledare på Livsmedelsakademin och för PUSH.

Fakta

  • I den undersökta konsumtions- och hälsodatan ses tydliga kopplingar mellan en ökande konsumtion av livsmedel med högt innehåll av fett, socker och salt (HFSS) och ökningen av andelen personer i befolkningen med obesitas. Obesitas är i sin tur starkt förknippat med typ 2-diabetes, högt blodtryck och allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke samt vissa typer av cancer.
  • Idag lider 16 procent av svenskarna av obesitas och 0,5 miljoner svenskar av typ-2 diabetes.
  • Kostnaderna för obesitas uppskattas idag av Folkhälsomyndigheten till 125 miljarder kronor årligen, vilket är lika mycket som Sverige år 2024 investerar i försvaret (ca 2 procent av BNP).

Information om Värvningskontoret 2035
Värvningskontoret håller öppet på Mynttorget i Stockholm den 15-17 oktober.

Den 15 oktober kl 10.00 bjuder PUSH in till en presskonferens och efterföljande visning av Värningskontoret på Mynttorget i Stockholm. Presskonferensen kommer även att livesändas här: https://youtube.com/live/Sqv2Z3P0MEk?feature=share. Vid presskonferensen kommer en expertpanel att diskutera möjliga framtida konsekvenser för Sveriges säkerhet och hälsa:

  • Claes Ivgren, Generalläkare vid Försvarsmakten
  • Helen Johnson, meriterad matematiker, tidigare WHO och EU-kommissionen
  • Anna Jörnvi, leg. dietist och projektledare, Dietisternas Riksförbund/PUSH

Journalister och intresserade bjuds in att ställa frågor och delta i en dialog om hur vi kan förändra dessa trender och arbeta för en mer hälsosam och säker framtid.

Vänligen kontakta Anna Lindelöw Mannheimer på anna.lm@friskmat.se eller 070 305 1516 för mer information, anmälan till presskonferensen, samt förfrågningar om fördjupande intervjuer efter pressträffen.

Om PUSH
PUSH är en innovationsplattform som finansieras av Vinnova inom satsningen ”Ett nytt recept för matsystemet”. Vår mission är att år 2035 ska matsystemet främja ett friskt liv för alla. PUSH projektleds av Livsmedelsakademin, och drivs i samverkan med Dietisternas RiksförbundFrisk Mat och Chalmers.

Relaterade länkar


av

Etiketter: