Vi summerar FOODay 2024

Den 27 september var det åter igen dags för vår årliga konferens FOODay. Här fördjupade vi oss i frågor som är högst relevanta för matsystemet, hämtade kraft i fantastisk plockmat och slappnade av i en trevlig After work. Dagens program utgick från Livsmedelsakademins fyra fokusområden; Hälsa genom mat och dryck, Hållbart och cirkulärt matsystem, Attraktiv livsmedelsnäring och Resiliens och beredskap i matsystemet.

Hälsa genom mat eller medicin – vilken framtid styr vi mot?
År 2039 kan vi stå inför ett samhälle där piller och läkemedel tar en större roll i vår kosthållning. Betyder detta att läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin kommer konkurrera eller samarbeta i framtiden? Enligt prognoser kommer vi behöva producera 50 procent mer mat till år 2050 för att möta den växande befolkningens behov. Allt fler människor blir sjuka på grund av att de får i sig för mycket fett, socker och salt. Kommer vi kunna äta vad vi vill och förbli smala genom medicinska genvägar? Hur påverkar detta i så fall vårt näringsintag? Hur skulle läkemedelsindustrins framgångar inom området påverka livsmedelsnäringen? Och behöver vi då producera så mycket mer mat i framtiden? Stora frågor för en smart panel, på FOODay.

Mat är inget hot, men vår syn på mat kan vara det. Vi behöver fokusera på att lyfta fram hälsosamma livsmedel som faktiskt gör oss friskare.

För att skapa en hållbar framtid behöver läkemedelsindustrin och nutritionsexperter samarbeta. Ett gemensamt fokus på näring och hälsa kan gynna både barn och vuxna i framtiden. Myndigheter och andra aktörer inom matsystemet måste arbeta tillsammans för att främja en balanserad och näringsrik kost.

Mer mat med ökat anatomiskt ansvar?
En stor del av framtidens matproduktion handlar om att bättre utnyttja de resurser vi redan har. Vi behöver få mer mängd mat från samma mängd råvara. För att öka hållbarheten och minska klimatpåverkan måste vi utveckla och investera i värdekedjan – vi behöver nya innovativa lösningar. I panelen fanns Re:meat som arbetar med odlat kött – näringsbuljongen som krävs i processen skulle potentiellt kunna vara mottagare av livsmedelsindustrins restflöden.

Alla vill väl jobba med mat?
Livsmedelsbranschen har en skyldighet att aktivt locka fler människor till branschen för att säkra den egna och samhällets framtid. Men många är svårflirtade. Vad erbjuder man ett milleniebarn som strävar efter hög lön och mycket fritid? Och hur tacklar man problemet med att det finns för få studenter inom relaterade utbildningar?

För de studenter som siktar på en karriär inom livsmedelsbranschen krävs inte bara kunskap om smak, textur och näringsvärde utan ofta också affärssinne, projektledning och ekonomiska färdigheter. För företagen är det hög tid att leta nya medarbetare bortom de gängse rekryteringskanalerna, för att hitta andra kreativa hjärnor bortom de passionerade matnördarna.

Sätt igång! För ökad beredskap och försörjningsgrad
Vi måste våga tänka nytt, utmana traditionella matvanor, mobilsera konsumenterna och satsa på innovation och samarbete för att öka Sveriges beredskap och självförsörjningsgrad. Men också återknyta bandet till vår matproduktion. Här har offentlig sektor en viktig roll. Använd mat som ett pedagogiskt verktyg för att öka förståelsen för var maten kommer ifrån, handla lokala råvaror och i säsong. Det är både nyttigt och billigt, samtidigt som det är ett sätt att minska sårbarheten i vårt matsystem.

Våra val och handlingar idag är avgörande för framtiden. Sätt igång!

Plockmaten togs fram av lokal 17 med inspiration från våra fokusområden. Det bjöds bland annat på beredskapskaffe gjort på lupin, purjolök som behandlats med anatomiskt ansvar och en wahacamole gjord på bondbönor vilket speglade både innovation, hållbarhet, hälsa och är något som går att framställa på lokala råvaror vid en kris.


Publicerat

i

av

Etiketter: