Vad gör Livsmedelsakademin?

Livsmedelsakademin skapar förutsättningar för innovation och entreprenörskap inom mat, dryck och måltid. Vi representerar och stöttar våra 140 partners och medlemmar i utvecklingen av en hållbar livsmedelsnäring. Vi skapar innovativa modeller som utmanar etablerade mönster och arbetssätt. Vi driver projekt, bygger nätverk och skapar mötesplatser som genomsyras av gränsöverskridande samarbete och öppen innovation. Dessutom erbjuder vi kompetensutveckling och genomför trendspaningar för att lyfta kunskapsnivån i livsmedelsnäringen.

Nedan presenterar vi några exempel på vad vi gör eller tidigare har genomfört i form av verksamheter och projekt, nätverk och mötesplatser, utbildningsprogram och aktiviteter för kompetensutveckling.

Alumninätverket

Alumninätverket bygger på att samla före detta medlemmar i Studentnätverket, vårt traineeprogram och Framtidens ledare samt andra unga kollegor som är eller varit engagerade i Livsmedelsakademin. Personerna som är med i Alumninätverket representerar flera olika företag och organisationer med kopplingar till livsmedelssektorn, och deras gemensamma nämnare är att de alla är unga och intresserade av utveckling och innovation i mat och måltidsbranschen. Vill du veta mer? Kontakta Martina Oxling.

Digest Innovation

Digest Innovation är ett samarbete mellan Healthy Marketing Team och Livsmedelsakademin som syftar till att mäta innovationsförmågan och innovationskulturen på ett företag. Genom att se vilka olika typer av innovationsprofiler det finns i en grupp kan vi skapa mer innovativa team som bättre komplementerar varandra i innovationscykeln. Vill du veta mer? Kontakta Rolf Bjerndell.

Entreprenörsrådet

Entreprenörsrådets främsta uppgift är att hjälpa entreprenörer som jobbar med mat och livsmedel. Entreprenörsrådet består av ett antal personer med lång bakgrund från såväl industrin som akademin. Vår sammanlagda erfarenhet hjälper entreprenörer att på bästa sätt ”hamna rätt” i de ibland ganska svåröverskådliga ”innovationssystemet” för att de ska nå framgång och tillväxt. Vill du veta mer? Kontakta Rolf Bjerndell.

Framtidens ledare

Framtidens ledare är ett skräddarsytt ledarutvecklingsprogram i Livsmedelsakademins regi i samarbete med Minna Westerlund från Generact AB. Programmet syftar till att stötta och utveckla unga nyblivna ledare eller personer med potential att gå in i en ledarroll och därigenom förse de deltagande företagen med drivna ledare som kan föra livsmedelsbranschen in i framtiden. Vill du veta mer? Kontakta Martina Oxling.

Handlarnätverket

Handlarnätverket är den naturliga mötesplatsen för utvecklingsfrågor inom skånsk livsmedelshandel. Där samlas engagerade handlare med intresse för att utveckla både sin egen verksamhet och Skåne som matregion. Nätverket är konkurrensneutralt och innehåller handlare från både de stora dagligvarukedjorna och mindre aktörer. Handlarnätverket har varit drivande i att utveckla konceptet Smaka på Skåne — Närproducerat och noga utvalt. Vill du veta mer? Kontakta Jannie Vestergaard.

HR Innovation Team

HR Innovation Team drivs av HR-nätverket, där man arbetar med gemensamma frågeställningar på ett gränsöverskridande vis. Detta sker i samarbete med Minna Westerlund, Generact AB, som coachar och leder deltagarna genom programmet. Detta är exklusivt för deltagarna i HR-nätverket, vilket kräver ett partnerskap i Livsmedelsakademin. Vill du veta mer? Kontakta Martina Oxling.

HR-nätverket

HR-nätverket samlar HR- och personalansvariga i våra partnerföretag. Nätverket fungerar som en arena för erfarenhetsutbyte kring branschens karriär- och arbetsplatsfrågor. I HR-nätverket koordineras bland annat våra unika kompetensutvecklingsprogram som HR Innovation Team, Framtidens ledare och Open Innovation Training Programme.

Innovationsgille

Ett innovationsgille arrangeras när ett område med stark innovationspotential har identifierats och där samverkan mellan olika aktörer krävs. Utifrån en inledande konkret berättelse, arbetar man dialogbaserat med att utbyta erfarenheter, reflektera över sin egen och andras roll och genom praktisk handling starta arbetet med att utveckla nya produkter, koncept och tjänster inom det aktuella fältet.

Innovationstrainee

Livsmedelsakademins innovationstraineer arbetar med frågor som rör innovationsarbete och rör sig fritt mellan de olika avdelningarna på ett företag. Som partner kan du få möjlighet att ta del av en trainee som kan lösa ett befintligt problem samtidigt som traineen granskar om bakomliggande förutsättningar finns på plats i företagets struktur. Vill du veta mer? Läs mer här, eller kontakta Martina Oxling.

Livsmedelsakademins dag

Livsmedelsakademins dag är samlingsplatsen för att alla som vill vara med och utveckla mat- och måltidsbranschen. Denna nätverks- och inspirationsdag arrangeras årligen, och samlar personer från branschens alla hörn. Vill du veta mer? Kontakta Amanda Magnusson.

Måltidsglädje för äldre

Måltidsglädje för äldre är en utbildningssatsning som sker i samarbete med Livsmedelsakademin riktad mot kommuner och äldreboenden. Satsningen förstärker och påminner personal och ledning som arbetar med och påverkar de äldres måltider om hur viktig måltiden är för de äldres livskvalitet. Vill du veta mer? Kontakta Mikael Byström.

Måltidsglädje för barn och unga

Måltidsglädje för barn och unga hette tidigare Skånsk Skolmatsakademi och är ett nätverk som drivs av Livsmedelsakademin. Nätverket drivs tillsammans med skånska kommuner och stadsdelar med syftet att sätta en ny standard för maten i skånska skolor och förskolor. Vill du veta mer? Kontakta Håkan Jönsson.

Mer måltidsglädje i hemtjänsten

Under 2015 inleder Livsmedelsakademin en satsning på mer måltidsglädje i hemtjänsten med förhoppningar om att utveckla, testa och sprida nya försörjningssystem, måltidstjänster och produkter som sätter måltidsgästen i fokus. Vill du veta mer? Kontakta Mikael Byström.

Måltidsglädje på sjukhus

Måltidsglädje på sjukhus var ett pilotprojekt som Livsmedelsakademin projektledde på uppdrag av Region Skåne. Syftet var att skapa en överlägsen helhetsupplevelse för de som konsumerar sjukhusmat, samtidigt som kostnaderna förblir låga. Ladda ner vår vision Mer måltidsglädje på sjukhus. Vill du veta mer? Kontakta Mikael Byström.

Matforskarnätverket

Matforskarnätverket stimulerar och stödjer forskning om mat genom att erbjuda en plattform för flervetenskapliga kontakter. Nätverket har idag över 140 medlemmar. Vill du veta mer? Kontakta Håkan Jönsson.

FoU-nätverket

FoU-nätverket, som också kallar sig Matpratarna, är en kvalificerad mötesplats för forsknings- och utvecklingsansvariga på Livsmedelsakademins partnerföretag. Syftet med nätverket är att tackla gemensamma utmaningar för att skapa mervärden och öka näringens innovationskraft. Vill du veta mer? Kontakta Håkan Jönsson.

Med skolmåltiden i fokus

Det serveras dagligen cirka 1 miljon skolluncher runt om i Sverige. Skolmåltiden är enormt viktig, bland annat för barn och ungas utveckling av goda kostvanor. Det finns gott om goda exempel vad gäller skolmåltiden, men även flera förbättringsområden. Under tre månader 2015 satte Livsmedelsakademin och OpenUp fokus på framtidens skolmåltid, med ambitionen att stimulera till innovation och utveckling av denna viktiga måltid. Läs mer.

Open Innovation Training Programme

Open Innovation Training Programme är ett unikt utvecklingsprogram för unga talangfulla medarbetare i ett gränsöverskridande samarbete kring öppen innovation, förnyelse och innovation. Det finns ett stort behov av personer som förstår och kan orientera sig och dra nytta av de förändringarna som sker i samhället, på marknaden och bland kunder och konkurrenter. Genom att delta i detta program får medarbetaren inte bara ny kunskap utan även ett nätverk och verktyg för att arbeta vidare med dessa frågor inom organisationen. Vill du veta mer? Läs mer här eller kontakta Martina Oxling.

OpenUp

OpenUp är en öppen innovationsarena som samlar personer med kunskap om livsmedel eller förpackningar. OpenUp lanserades av förpackningsklustret Packbridge och Livsmedelsakademin i oktober 2013. Läs mer om OpenUp på letsopenup.se.

Politikernätverket

Politikernätverket samlar politiker och högre tjänstemän från skånska kommuner och fungerar som en plattform för möten mellan näringsliv och kommuner som kan utveckla nya samarbeten och skapa nya förutsättningar för framtidens offentliga mat.

Skånes Matfestival

Skånes Matfestival är regionens mest spännande och smakrika festival. Här samlar vi små och stora producenter som tillsammans bjuder festivalbesökarna på interaktivitet, innovation, mångfald och kunskapshöjande aktiviteter, allt med syftet att driva den gastronomiska utvecklingen framåt. Läs mer på festivalsajten.

Skånsk Dryckesstrategi

För att göra Skåne till en kulinarisk frontregion räcker det inte att vi enbart satsar på att lyfta maten som produceras här. Dryckerna är lika viktiga för att vi ska kunna sticka ut på den gastronomiska världskartan. Under 2012-2013 har vi genom Smaka på Skåne drivit arbetet med att ta fram en skånsk dryckesstrategi som ska uppfylla visionen om att Skåne ska vara Nordens ledande dryckesregion 2020. Ladda ner Skånsk Dryckesstrategi 2013-2020. Vill du veta mer? Kontakta Jannie Vestergaard.

Smaka på Skåne – Export

Export är en viktig faktor i utvecklingen av Skåne som en kulinarisk frontregion. För skånska matföretag som vill dra nytta av utvecklingen och bredda sin marknad kan Smaka på Skåne fungera som ett stöd på vägen. Smaka på Skåne erbjuder löpande kompetensutveckling inom export tillsammans med samarbetspartners.

Grow International Southern Sweden är ett gränsöverskridande projekt där Livsmedelsakademin jobbar tillsammans med Invest in Skåne, Packbridge, Industrikluster IUC Syd och CLUK. Här jobbar livsmedelsföretag tillsammans med förpackningsindustrin och tillverkande industrin i ett behovsanpassat projekt med fokus på utbildning och coachning utifrån företagens individuella behov. Läs mer på Smaka på Skånes webb eller kontakta Jannie Vestergaard: jannie.vestergaard@livsmedelsakademin.se

Smaka på Skåne – Kulinariska utflyktsförslag  

Med Smaka på Skånes kulinariska utflyktsförslag vill vi underlätta för dig som besöker Skåne att ta del av den mångfald av bra mat och dryck som bara Skåne har. Vi har gjort två piloter på kulinariska utflyktsförslag – skånska drycker och utflyktsmål för hela familjen. Läs mer på Smaka på Skånes webb.

Smaka på Skåne – Närproducerat och noga utvalt

Smaka på Skåne – Närproducerat och noga utvalt är en satsning på det skånska mathantverket. Bakom satsningen står Livsmedelsakademin och det nätverk av lokalt engagerade handlare som har varit med i utformningen av konceptet. Läs mer på Smaka på Skånes webb.

Smaka på Skåne – Nya Skånska Köket

Med initiativet Nya Skånska Köket vill Smaka på Skåne uppmuntra skånska kockar och mathantverkare att tillsammans lägga grunden för Skånes kulinariska profil. Läs mer på Smaka på Skånes webb.

Smaka på Skåne – Street Food Corner

Street food är en av de största mattrenderna just nu. Men Smaka på Skåne vill att det ska vara mer än så. Vi vill höja kvalitet och status på gatumaten, och se till så att fler kockar startar eget och når ut med sin närproducerade mat. Under konceptet ”Smaka på Skåne – Street Food Corner” har vi samlat restauranger och skapat ett sammanhang för dem att testa på att servera street food. Läs mer på Smaka på Skånes webb.

Studentnätverket

Studentnätverket består av unga och ambitiösa högskole- och universitets-studenter som vill arbeta inom livsmedelsnäringen. Deras idéer och arbete är grunden för utvecklingen av Livsmedelsakademins satsningar på att göra näringen till en attraktiv arbetsplats. Genom studiebesök, vd-träffar och andra aktiviteter får studenterna ett stort kontaktnät i branschen redan innan de har tagit examen. Vill du vara med i Studentnätverket? Läs mer här.

Uppströms innovation

Genom att aktivt arbeta för ökad innovationsförmåga hos lantbruken och råvaruproducenterna kan vi stimulera svenskt lantbruk att skapa innovativa värdeskapande råvaror direkt till konsumenter både i privat och offentlig sektor. Tillsammans med nyckelintressenterna LRF, Region Skåne, LTH och SLU samt partners och medlemmar har vi som målsättning att markant öka framtagandet av unika råvaror som ska tillgodose högt ställda krav på nutritionell kvalitet, näringsinnehåll och samtidig kvalitetssäkring och spårbarhet. Vill du veta mer? Kontakta Rolf Bjerndell.

Vd-nätverket

Vd-nätverket träffas cirka sex gånger per år, och består av aktiva vd:ar i Livsmedelsakademins partnerföretag. Vd-nätverket är en informell mötesplats som också ger inblick i de andra företagsledarnas verksamhet och företag. Vi bjuder in intressanta gäster och föredragshållare, men framför allt driver vi frågor som är gemensamma och långsiktiga för att skapa tillväxt och göra livsmedelsnäringen konkurrenskraftig. Exempel på sådana frågor är kompetensförsörjning, ledarutveckling, digitalisering, utvecklingen av maten i offentlig sektor med mera.

Skånes regionala livsmedelsstrategi

Arbete med en skånsk livsmedelsstrategi pågår för fullt. Syftet är att utveckla och stärka den skånska matproduktionen, och skapa jobb och hållbar tillväxt. Paralellt med detta arbete pågår arbetetet med en nationell livsmedelsstrategi. Livsmedelsakademin arbetar tillsammans med Region Skåne, samt ett antal andra skånska aktörer, med utformningen av strategin. Vill du veta mer och påverka vårt arbete, kontakta Jannie Vestergaard