Vinnare från Stellagalan till Parabere Forum i Malmö

Söndagen den 28 januari belönades några av de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi på STELLA-galan, i totalt nio kategorier – från bagare och kock till sommelier och bartender.

Bild: Edith Salminen, Anna Lind Lewin och Soniya Sjöberg välkomnar Stella-vinnare och Parabere-gäster till middagen Glocal Cooking på Gro’up i Malmö 4 mars.

Det var i början av 2017 som en grupp kvinnor från mat- och mediabranschen slog sig samman och grundade STELLA-galan, trötta på att år efter år se nästan enbart män på de gastronomiska tävlingarna och galorna.

– Med hjälp av många begåvade kvinnor och framsynta sponsorer blev det till slut möjligt att skapa ett både angeläget och glamoröst event som helt fokuserar på kvinnor, säger Anette Rosvall, ordförande för STELLA-galan. Precis som många andra lyfte restaurangbranschen i höstas på locket i samband med #metoo-revolutionen, men redan innan fanns en rörelse där man började tala klarspråk om dåligt ledarskap och trakasserier.

– En ny medvetenhet om jämställdhet och hållbarhet har spridit sig och fler och fler människor i och omkring branschen vill vara en del av den utvecklingen, säger Anna Lind Lewin, matkommunikatör engagerad i STELLA-galan.

Alla vinnare bjuds på Parabere Forum, ett globalt nätverk för kvinnor inom gastronomin som hålls 4–5 mars i Malmö.

Söndag 4 mars anordnas en middag, Glocal Cooking på Gro’up, för såväl inhemska som internationella gäster som kommer till Malmö för att delta i forumet. Bakom middagen står Anna Lind Lewin i samarbete med kocken Soniya Sjöberg samt gastronom Edith Salminen på Gro’up.

– Vi ser möjligheten att bjuda ner dessa vinnare till Stockholm tillsammans med många andra vassa kulinariska talanger just under de dagar då Parabere forum pågår. Kockar, bönder, odlare konditorer, bagare, servitörer, sommelierer och livsmedelsproducenter – alla som bidrar till maten.

– Det är viktigt att kvinnor får syn på varandra och börjar jobba tillsammans. Dagarna då Parabere pågår kommer att vara speciella då så mycket kvinnlig matexpertis från hela världen samlas just i Malmö, säger Anna.

Är du intresserad av Parabere eller av att gå på middagen? Kontakta Anna Lind Lewin för biljett.

Tid: 4 mars kl 18 på Gro’up. Kostnad 330 skr.

Samtliga vinnare
STELLA-Bagare Maria Printz, STELLA-Bartender Josephine Sondlo, Årets STELLA-Kock Saori Ichihara, STELLA-Konditor Liv Sandberg, STELLA-Media Anna och Fanny Bergenström, STELLA-Mentor Malin Söderström,
STELLA- Servis Sara Simu, STELLA-Sommelier Beatrice Becher samt Årets STELLA-Hederspris Karin Fransson.

www.stellagalan.se

www.parabereforum.com