Svensk-danskt seminarium samlade toppaktörer för kraftsamling mot matsvinn

Uppemot hälften av all mat som produceras slängs någonstans på vägen från jord till bord. Att starka krafter börjat förstå vidden av problemet, att initiativen är många och att mycket mer måste göras – det stod klart när Livsmedelsakademin och Sveriges Ambassad arrangerade ett matsvinnsseminarium i Köpenhamn den 23 november. ”Jag säger BASTA till matsvinnet”, löd trycket på tröjan som bars av en beslutsam Anna Maria Corazza Bildt.

Miljö, hållbarhet, ekonomi och socialt ansvar. Problemaspekterna kring det omfattande matsvinnet är många och tunga. Får man tro den danska aktivisten Selina Juul, en av gästerna under seminariet, är det en dystopisk framtid vi går till mötes om inget görs.

– Vi saknar inte undersökningar, rapporter, eller statistik. Vi vet hur galet det ser ut på matsvinnsfronten. Vad vi saknar är implementerade initiativ. Vi saknar handlingar! slog en engagerad Juul fast.

För att handlingsinitiativen ska bli fler måste kunskapen om problemet spridas och den här novemberveckan läggs det extra mycket krut på den fronten. Utöver seminariet som förenade danska och svenska krafter, arrangerar Hållbar livsmedelskedja, där flera av Livsmedelsakademins partnerföretag ingår, en nationell Matsvinnsvecka. Den sammanfaller dessutom med Europeiska Avfallsveckan.

– Ett stort problem ligger i att få butiker, storkök och konsumenter att förstå att de faktiskt bidrar till matsvinnet. Vi är alla en del av kedjan, alltså kan vi vara en del av lösningen, konstaterar Søren Pihl för det danska innovationsföretaget BioTrans Nordic.

Att utbildning även är vägen mot ett förändrat mindset, var samtliga seminariedeltagare överens om. Vi har fastnat i föreställningen om att alla fat måste vara fyllda till bredden, att alla hyllor i butiken ska digna av oändliga alternativ och att det är det pinsamt att be om en doggy bag om man inte orka äta upp på restaurangen.

I Danmark har rörelsen för ett minskat matsvinn varit stark under en längre tid, vilket har resulterat i en matsvinnsminskning på 25 procent. Under måndagens seminarie var det dock de svenska matsvinnsinnovatörerna som dominerade. Tekniska hjälpmedel och smarta affärsmodeller som fångar upp de värsta svinnfällorna i värdekedjan pitchades inför en entusiastisk publik.

– Här gäller det att ta vara på alla fantastiska lösningar. Vi i livsmedelsbranschen måste ta ansvar för att de tas i bruk. Genom den här typen av innovationer kan vi underlätta för konsumenten, motivera och göra det lätt att göra rätt val, menar Lotta Törner, VD för Livsmedelsakademin.

Sist ut bland talarna var Europaparlamentsledamoten Anna Maria Corazza Bildt. Efter att ha levt 6 år i krigets Sarajevo, där bristen på mat var vardag, har hon själv en mycket respektfull inställning till livsmedel. Men trots sin egen kamp för förändring på ett politiskt plan är det inte där Corazza Bildt ser lösningen.

– Som politiker är det min uppgift att prata, skrika, tjata och bilda opinion. Men politiken är begränsad och långsam. Det är entreprenörer, tekniska innovatörer och en konsumentdriven gräsrotsrörelse som driver utvecklingen, slog hon fast.