Studenter bjöds på matsvinnsmiddag

Livsmedelsakademins studentnätverk bjöds in till Rude Food på Möllevången i Malmö för att få en insikt i hur man arbeta för att hantera och minska matsvinnet. Våra kreativa studenters idéerna kring hur man kan utveckla entreprenörskapet kring matsvinnsproblematiken flödade friskt!

Livsmedelsakademins studentnätverk består av studenter från olika lärosätena och utbildningar i Öresundsregionen. Nätverkets styrka är dess stora mångfald och studenterna träffas regelbundet för att diskutera mat, dryck och måltid i stort som smått. Det kan handla om hur specifika företag kan förändra sitt sortiment för att locka en yngre målgrupp, hur industrin ska satsa på hållbarhet framöver och hur livsmedelsbranschen kan bli ett mer attraktivt karriärsval för unga, nytänkande och välutbildade människor är några exempel på detta.

– Syftet med kvällen på Rude Food är att ge studenterna insikter och inspirera dem till nya tankar om hur vi aktivt och gemensamt kan jobba med att minska matsvinnet, berättar Livsmedelsakademins innovationstrainee Christian Åsheim.

Rude Food är en ideell organisation som identifierar var i livsmedelskedjan som det förekommer matsvinn och arbetar sedan aktivt för att återcirkulera överskottet av mat. Detta sker genom att de tillagar exklusiva middagar, arrangerar evenemang och bistår med catering av vegetarisk och ekologisk mat. Matsvinn uppstår överallt i livsmdelskedjan och Rude Foods leverantörer kan vara bönder, stormarknader, livsmedelsbutiker, bagerier, restauranger, etc. Initiativet startade i september 2014 av Zeenath Hasan och Erik Stenberg.

– Rude Food bedrivs idag främst med hjälp av volontärarbetare och överskottspengarna skänks till behövande, berättade Erik Stenberg under besöket

Förutom att prata om hur man kan starta en affärsverksamhet baserat på matsvinn så fick studenterna möjlighet att laga en måltid tillsammans av Rude Foods nyinkomna råvaror. Vilket för många av deltagarna blev ett nytt sätt att angripa matlagning.

– Kreativiteten i matlagningen blir på en annan nivå när man inte själv bestämt råvarorna man ska tillaga, berättar Livsmdelsakademins innovationstrainee Ida Backström, när hon stod i full färd med att forma vegetariska järpar.

Under kvällen diskuterades också olika frågeställningar om hur man kan främja entreprenörskapet inom denna genre av mat. Skulle små aktörer kunna arbeta tillsammans med exempelvis delade kök där man hyr in sig per timme? Detta hade kunnat minska tröskeln att starta mindre verksamheter då de fasta kostnaderna minskas drastiskt. En annan väldigt intressant frågeställning som kom upp är möjligheterna att skapa en skånsk matbank för matsvinn där t.ex. livsmedelsindustrin kan leverera in sitt överskott som annars hade slängts. Med ett centraliserat logistiksystem skulle man sedan kunna optimera flödet av råvaror till behövande organisationer.

– Detta hade kunnat öppnat upp många fler affärsmöjligheter inom matsvinnet, menar entreprenörssjälen Christian Åsheim

Kvällens matsvinns-meny

  • – ”Vegetariska järpar” (Pumpa, bönor, svamp, grönkål)
  • – Bönpasta
  • – Bulgur & quinoa-mix
  • – Stark habanerosås (förgjord av Erik)
  • – Hummus
  • – Ugnsrostade svartrötter
  • – Paj med svartvinbärssylt, qvitten och granola
  • – Falsk vaniljsås med Oatly iMat & vaniljsocker