Snart street food på Malmös gator

Den internationella trenden med food trucks har redan nått flera andra städer i Sverige och nu är det Malmös tur. Smaka på Skåne har tillsammans med Nordic Street Food arbetat för en långsiktig lösning som gör att fler ska kunna servera bra mat på gatan.

”ÄNTLIGEN!!!!! WE FINALLY DID IT! Malmö Stad har äntligen gjort det möjligt för street food på Malmös gator! Vi har kämpat tillsammans med Jannie på Smaka på Skåne i två år för att få till en testperiod på Malmös gator och nu har vi äntligen lyckats få detta tillstånd till halverad avgift och utan krav på förening!”.

Nordic Street Foods-facebooksida gick det inte att ta miste på glädjen och lättnaden när Malmö Stad beslöt att sänka både avgift och krav och därmed göra det möjligt för food trucks att rulla ut på gatorna.

– Målet har hela tiden varit att få vara på gatorna till ett rimligt pris. Att få stöd har gjort det enklare att orka påverka Malmö stad, berättar Pernilla Elmquist som under det senaste året blivit Skånes ansikte för street food.

Hennes driv och engagemang är något som Livsmedelsakademin uppmuntrat genom ett stipendium för att utveckla just skånsk street food och se över allt från förpackning till råvaror och tänkbara rätter.

– Smaka på Skåne har stöttat oss från början och jobbar ju själva för att öka mångfalden av mat i Skåne. De driver frågan från ett annat perspektiv än vi entreprenörer, även om det är av passion och intresse jag jobbar med street food är det samtidigt en business.

Från början krävde Malmö Stad en årlig kostnad på 48 000 kronor för att få sälja mat på kommunal mark och att aktörerna själva var tvungna att bilda förening för att administrera tillstånden, och därmed se till att Malmö Stads villkor uppfylls av aktörerna. Med föreningskravet lades också upp till att föreningen också skulle ta på sig ansvaret för at utveckla street food rörelsen i Malmö. Gatukontorets formella ja innebär en ettårig försöksperiod, halverad avgift för food trucks, och inget krav på förening.

– Malmö har fantastiska förutsättningar, jag tror vi trots Stockholms och Göteborgs försprång kan bli ännu bättre. I Skåne finns en fantastisk mångfald när det gäller olika kulturer och mat. Street food-utbudet ska vara varierat och här finns det ingen risk att det blir sjutton truckar som serverar hamburgare, säger Pernilla Elmquist som Malmös storlek som något positivt:

– Till ytan är Malmö en liten storstad. Potentialen är enorm för food trucks att nå ut, vi behöver inte vara så många för att synas i gatubilden.

Nordic Street Food:s resa började på Malmöfestivalen 2013, då det gick snabbt från idé till inköp av matvagn och succé hos festivalbesökarna.

– Efter Malmöfestivalen hade vi ingenstans att ta vägen men hittade privata aktörer som var schyssta och lät oss stå på en liten plätt.

I linje med Smaka på Skånes ambition att utveckla småskalig matproduktion och Skåne som kulinarisk frontregion jobbar Nordic Street Food med lokala och närproducerade råvaror.

– Vi har från början letat så nära vår truck som möjligt och vill främja våra skånska bönder. I Skåne odlas i princip allt även om man vill laga mat med influenser från andra länder och kulturer.

Kontakten med både gatukontoret och tekniska nämnden men även andra matentreprenörer har varit tät. Nu ser Pernilla Elmquist fram emot att byta ut tiden framför datorn och i möten till det hon verkligen brinner för:

– Äntligen kan jag rikta hela min energi på att laga god mat och utveckla den nordiska gatumaten. Jag hoppas vi blir ett helt gäng med food trucks i Malmö.

Läs gärna mer om Smaka på Skåne satsning på skånsk street food »