Smaka på Skånes skånska bar slog rekord på Älska Mat & Vin

De skånska dryckerna flödade under årets Älska Mat & Vin-mässa på Slagthuset i Malmö då besökarna köpte fler dryckeskuponger än någonsin till den skånska dryckesbaren.

I baren samlades en rad olika lokala dryckesproducenter sida vid sida för att visa upp den mångfald och variation som finns i Skåne. Från Remmarlöv Gårdsbryggeri kom Håkan och Michéle Nilsson som passade på att lansera tre helt nya öl, gjord av närproducerad malt från den egna gården.

– Det gick jättebra och vi fick servera öl för ungefär sjuhundra dryckeskuponger. För oss som är helt nystartade var det en unik chans att möta lokala ölentusiaster och få höra direkt vad de tycker, säger Michéle Nilsson och berättar att effekten från medverkan har gett ringar på vattnet.

– Vi pratade med både vanliga besökare och matbloggare och vi har blivit kontaktade av flera restauranger som vill sälja vårt öl. Just att det gick så bra här i Malmö avgjorde att vi kommer finnas på Systembolaget på Hansa efter nyår.

Och att ölen, likt de andra dryckerna som rymdes i den skånska dryckesbaren, blev en succé står klart. I år såldes nära 2800 dryckeskuponger, dubbelt så många som förra året.

– Det är väldigt bekvämt för oss småbryggerier att kunna luta oss tillbaka i Smaka på Skånes trygga famn i sådana här sammanhang, säger Bosse Bergenståhl från Lundabryggeriet, som deltog i den skånska dryckesbaren för tredje året i rad.

Helene Reintjes, projektledare för kulinarisk turism inom Smaka på Skåne, var positivt överraskad av det fortsatt stora intresset.

– I år överträffades alla våra förväntningar, intresset för skånska drycker blir bara större och större och allt fler börjar upptäcka den bredd och variation som finns. Skåne är på god väg att bli Nordens ledande dryckesregion.

Medverkande dryckesproducenter under Älska Mat & Vin 2014 var: Lundabryggeriet, Malmö Brygghus, Klackabackens Bryggeri, Hällåkra Vingård, Remmarlöv Gårdsbryggeri, XO Wines and Spirits AB samt Spår 10 som tillsammans med kockarna från Karlaby Kro komponerat en smaktallrik som passade dryckerna.