Peterborgs Gård – första gårdsbutiken i "Smaka på Skåne – Närproducerat och noga utvalt"

Peterborgs Gård är senaste medlemmen i Livsmedelsakademins handlarnätverk och i butikskonceptet ”Smaka på Skåne – Närproducerat och noga utvalt”. Det innebär att det från och med nu blir lättare att hitta närproducerade varor i deras tre butiker – i Saluhallen i Lund, på gågatan i Ystad och hemma på gården i Smedstorp.

Varför har ni valt att gå med i butikskonceptet ”Smaka på Skåne – Närproducerat och noga utvalt”?

– Vi hoppas få lite mer draghjälp i marknadsföringen av närproducerat och även få ta del av kunskap och nya samarbeten inom Smaka på Skåne, säger Hans Svensson som tillsammans med Monika Larsson driver Peterborgs gård. Eftersom vi själva också är producenter har vi märkt av ett ökat intresse för närproducerat bland butiker som är med i konceptet. Vi levererar till en del av dem redan. Jag gillar att det är så många stora butiker med, det ger en tyngd till varumärket. Och jag uppskattar att det är en lite större organisation som ligger bakom och inget privat initiativ som vill göra ekonomiska vinster. Tvärtom är butikskonceptet gjort för att vi som producenter och handlare ska tjäna pengar. Det ökar trovärdigheten.

Hur tror du att framtiden för närproducerat ser ut?

– Jag hoppas och tror att det kommer öka. Närproducerat kommer aldrig ta över detaljhandeln på långa vägar men vi kommer växa som alternativ till de massproducerade livsmedlen. Ekonomin är en viktig faktor för konsumenten, men min förhoppning är att konsumenter i högre grad kommer se på närproducerat som mer prisvärt. Jag tror också att större tillverkare kommer snegla på det närproducerade, och vilja ha produkter med högre spårbarhet och mindre tillsatser. Det kan ge mycket positiva effekter för Sveriges bönder.

Vad kan ni bidra med i Livsmedelsakademins handlarnätverket?

– Eftersom jag har en historia i bland annat Svensk Lantmat och Bondens Egen Marknad i Malmö har jag ett brett kontaktnät av leverantörer. Jag har också lång erfarenhet av att förädla småskaligt och delar gärna med mig av min kunskap om tillverkning av vissa livsmedel. Vi har butiker i olika delar av Skåne och därför kan vi också erbjuda samarbete om transporter så att vi tillsammans kan göra miljövinster. Eftersom vi i första hand är producenter har vi själva inte så mycket handlarerfarenheter när det gäller rutiner och system, men det är kunskap som jag hoppas få genom de andra i Handlarnätverket och på så vis bli effektivare i våra butiker.