Nya säsongsbetonade recept à la Nya Skånska Köket

Saltbakad kålrot, rillette av horngädda eller kanske karamelliserade äpplen. Under det kommande året kommer Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne varje månad släppa säsongsbaserade recept baserade på det Nya Skånska Köket.

Som ett led i utvecklingen av Skåne som en kulinarisk frontregion, vill vi med initiativet Nya Skånska Köket uppmuntra privatpersoner, mathantverkare och kockar att tillsammans lägga grunden för Skånes kulinariska profil. Kocken Andreas Larsson har varit med och utvecklat konceptet Nya Skånska Köket.

– Ett första steg i utvecklingen var att bygga kunskap om regionens särart och profil, berättar Andreas.

Det är även Andreas som har tagit fram de 23 säsongsbetonade recepten på bland annat saltbakad kålrot (januari), rilette av horngädda (mars) och karamelliserade äpplen (oktober). Nu i februari rekomenderas man att njuta av Tartar av ekologisk kalv och stenbitsrom från Öresund eller varför inte Halstrad Torsk, brysselkål, senap och dill.

– Genom Nya Skånska Köket vill vi bidra till utvecklandet av ett modernt skånskt kök, som känns nyskapande och fräscht men är baserat på tradition och historia, berättar Håkan Jönsson, projektledare för Nya Skånska Köket.

Inspirationen till Nya Skånska Köket kommer från Nya Nordiska Köket, en filosofi om laga mat med fokus på bland annat säsong, mångfald och optimalt utnyttjande av råvaror, samt att kombinera de bästa nordiska tillberedningsmetoderna och kulinariska traditionerna med impulser utifrån.

– Att laga mat i säsong bidrar till hållbarhet och ger dessutom variation i måltiderna och med dessa recept hoppas vi att man ska känna hur enkelt och gott det är att laga mat på skånska råvaror året om, berättar Håkan.

Håkan har själv svårt att välja en favorit bland de nya recepten.

– Det fina är ju att det under varje årstid finns råvaror som är bäst just då, från Öresunds kalla vatten i februari, till försommarens primörer och höstens bär och svamp.

Sammanfattningsvis har vi ett kulinariskt höjdarår att se fram emot! De nya recepten kommer släppas via vår Facebook-sida varje månad under det kommande året.

Nya Skånska Köket i Februari

Tartar av ekologisk kalv och stenbitsrom från Öresund

Halstrad Torsk, brysselkål, senap och dill

Vill du ha mer inspiration?

Inspireras av Thomas Drejings fantastiska recept där han tolkar Nya Skånska Köket

Ta del av vår receptfolder med gamla skånska recept i ny tolkning.