Minskat matsvinn: Rescued Fruits gör marmelad och must av ratad frukt

Ätmogna bananer, kantstötta äpplen och krokiga päron. När sådan frukt kom till hamnen i Helsingborg åkte den tidigare rakt ner i sopcontainern, utan att ta vägen om butikerna. Men så startade Cecilia Larsson matsvinnsbolaget Rescued Fruits* och började förädla den ratade frukten till marmelad och must.

Matsvinn är livsmedel som slängts, men som hade kunnat tillvaratas om de bara hanterats annorlunda. Häri ligger en stor global utmaning, som påverkar både miljön och samhällsekonomin. Frukt och grönt står för den största andelen av matsvinnet och det var här Cecilia Larsson bestämde sig för att gör skillnad.

– 90 % av all frukt som importeras till Sverige går in genom Helsingborg. Så vi tänkte att är det någonstans i Sverige som man har en riktigt bra chans att kunna göra något åt det strukturella fruktsvinnet så är det här.

Rescued Fruits sköter hela värdekedjan – från inhämtandet av överbliven frukt, via produktutveckling, förädling och produktion av färdiga förpackningar till försäljning. Det har redan skapat flera arbetstillfällen.

– Just nu är vi två heltidsanställda samt ett antal timanställda som hjälper till i produktionen. Alla produkter bereds för hand och om äpplen kommer in med fallskador så skär man bort den bruna ytan manuellt, berättar Cecilia.

Verksamheten, som körde igång 2014, befinner sig i en uppstartsfas och producerar endast små kvantiteter. Men problemet Rescued Fruits angriper är stort och Cecilia har redan planer på att utveckla och växa. Härnäst finns idéer kring ett samarbete med de stora detaljhandelskedjorna, där man skulle kunna förädla svinn från deras butiker och sedan låta dem fungera som återförsäljare.

– Vart tredje kilo frukt som odlas runt om i världen äts inte upp. Trots all tid, allt vatten och all energi som läggs ner i odlingen. Mycket av frukten slängs dessutom efter att den fraktats från landet den odlades i till landet den skulle ätas i. Vi måste hitta sätt att ta tillvara på detta resurssvinn, menar Cecilia.

Rescued Fruits är ett verkligt föregångsexempel på innovativt entreprenörskap, där strukturella problem vänds till möjligheter. För att lyckas krävs nytänkande, mod och engagemang. Rescued Fruits finansieras i dagsläget av ett antal eldsjälar som gjort investeringar med privat kapital. Dessutom skapade Cecilia en lyckad crowdfundingkampanj via FundedByMe, där privatpersoner fick köpa testprodukter. Kampanjen varade i 30 dagar och det slutade med att 125 personer bidrog med totalt 75 000 kr.

– Det gäller att skapa en hajp kring kampanjen innan den startar så att den drar igång ordentligt när det väl är dags, tipsar Cecilia entreprenörer med liknande idéer. Kör på med evenemang, prata om kampanjen, jobba med news releases och sociala medier. Det viktigaste är att man hörs och syns.

Är du nyfiken på Rescued Fruits eller vill köpa deras produkter?
Gå in på hemsidan, där de också har en webbshop.

Vill du veta mer om matsvinn och innovativa affärsidéer?
Under hösten 2015 fokuserar vi på Livsmedelsakademin lite extra på matsvinnsproblematiken:

 

  • Den 19 november på Livsmedelsakademins dag presenterar Christian Åsheim, innovationstrainee på Livsmedelsakademin, ett antal trendspaningar inom detta område
  • Den 23 november arrangerar Livsmedelsakademin och Svenska Ambassaden i Köpenhamn ett matsvinnsseminarium där Cecilia Larsson kommer vara en av de spännande talarna.

 

 

*Fotnot: Vid starten hette organisationen Marmeladmakeriet, men har nu bytt namn till Rescued Fruits.