Lotta Törner: "Livsmedel är något av det enklaste och mest komplexa man kan arbeta med"

Utmaningarna för livsmedelsnäringen är stora - det har nedläggningen av Findus i Bjuv visat oss. Men möjligheterna är också de stora, bland annat tack vare satsningar som Max IV och Food Nexus!

Det är veckan före midsommar och min segelsemester, men innan dess seglar jag mellan spännande arrangemang som Innovative Infrastructure or Infrastructure for Innovation på Lunds universitet och IFAMA World Congress i Aarhus Danmark. Det ena är en pampig invigning av Max IV i Lund, med kungen och statsministern på plats. Det andra en världskongress om livsmedel, där jag ska tala om hur kluster kan stärka den Europeiska livsmedelsnäring på kort och lång sikt. Hur spännande som helst!

Även i Max IV har Livsmedelsakademin en liten men förhoppningsvis viktig roll. För några veckor sedan samlade vi vårt VD-nätverk där tillsammans med, Lunds universitet och Packbridge. Resultatet blev att vi tillsammans ska försöka identifiera de konkurrensneutrala frågorna mellan livsmedel och förpackning som vi tillsammans kan utforska på Max IV.

Möjligheterna är stora, men så är även utmaningarna… I skrivande stund härjar ju efterskalvet efter Findus nedläggningsbeslut med full kraft. Vad ska hända? frågar sig politiker, media och helt vanliga konsumenter. Men frågan vi bör ställa är hur kunde det hända? Och vad behöver vi göra nu? Omedelbart. Detta är ett led i en utveckling som har pågått länge. När ett livsmedelsföretag blir ”tillräckligt” stort lämnar det Sverige. Synergieffekter, kallas det på excel-arkens och företagsekonomerna språk…

Kanske kan vi aldrig hindra att ett ”Findus” flyttar ut. Men vi måste fylla på. Se till att innovation och företagsamhet kring maten blommar. Stötta de små företagen som vill växa. Satsa pengar i utveckling och innovation. Hitta unga talanger som vill ägna sitt liv åt att arbeta med mat, i alla delar av kedjan. Föra samman de som upphandlar den offentliga maten med de som är duktiga på att utveckla den. Göra våra regioner till djärva inköpare av nya och spännande matkoncept. Erkänna att mat och hälsa har ett samband och ge konsumenten möjlighet att på ett korrekt sätt förstå kopplingen. Fixa förpackningar som minskar matsvinnet. Om texten kunnat vara längre har jag en rad förslag till…

Men hur ska vi göra detta? En bra start är Food Nexus. Det stora konsortiet med de 50 vassaste företagen och universiteten i Europa som har bestämt sig för att sätta en ny livsmedelsagenda. Med hälsa och hållbarhet i centrum. Tillsammans riggar vi för den största satsningen på livsmedel i Europa. Någonsin. Och Sverige och Skåne är med!

Mer om detta kan ni höra på i Almedalen! Där ska vi debattera tillsammans med politiker och näringsliv debattera hur vi skapar innovation som gör Sverige världsledande inom morgondagens mat dryck och måltid. Svaret är så klart inte enkelt, men jag tror vi är en nyckel på spåren. Det kändes så när vi i förra veckan höll ett av våra mest spännande innovationsgillen någonsin. Temat var Food Trust – eller konsumentförtroende. Tillsammans med ett antal av våra partners ska vi framöver ta reda på varför förtroendet för näringen sviktar och tillsammans ska vi skapa en arena för att stärka det.

Mat och livsmedel är något av det enklaste och mest komplexa man kan arbeta med. Tänk på det och ät väl i sommar!

Lotta Törner, vd Livsmedelsakademin