Lotta Törner: "Det europeiska samarbetet kommer att fortsätta"

Över 10 länder, 32 internationella företag, 18 universitet och forskningsinstitut och 100-tals personer. Så många är vi som varit engagerade i konsortiet Food Nexus och som tillsammans sökte pengar till en ny europeisk agenda, en food KIC, för att utveckla vår livsmedelsnäring hos EIT, European Institute of Innovation and Technology.

…Tyvärr vann inte vårt konsortium utlysningen den här gången. Men efter att den första besvikelsen har lagt sig, så kavlar vi upp ärmarna igen. Det europeiska samarbetet som startat genom Food Nexus kommer att fortsätta och just nu tittar vi på formerna för hur vi 2017 genomför detta.

Som ni säkert vet så har det har varit en intensiv höst på många sätt. Jag fick nyligen möjligheten att delta i Nobel Week Dialogue på temat Future Food, Future Planet. Detta är en fråga som vi på Livsmedelsakademin ständigt arbetar med, om än i det mindre formatet, och det var fantastiskt att höra den breda, tvärvetenskapliga diskussionen på detta möte!

Dessutom har vi under hösten haft diplomering i två av Livsmedels-akademins program ”Framtiden Ledare i Framtidens Näring” samt i ”Open Innovation Training Programme”. Det är alltid lika spännande att få följa unga talanger och se dem växa, ta för sig och lära sig vikten av samarbete med andra. Dessa unga talanger, och inte minst Livsmedelsakademins egna innovationstraineer som går från klarhet till klarhet, gör att jag verkligen har en känsla av att livsmedelsnäringens framtid är mycket ljus!

Därför ser jag med tillförsikt fram emot 2017, framförallt eftersom vi förra veckan fick positivt besked från Länsstyrelsen om ytterligare projektmedel för Smaka på Skånes verksamhet!

Men först behöver vi alla välbehövlig julledighet och i januari är Livsmedelsakademin åter på plats i maten och framtidens tjänst. Hoppas ni vill fortsätta vara med på resan!