"Livsmedel är verkligen glödhett!"

Det har varit en intensiv start på året för oss på Livsmedelsakademin. Det händer mycket både vad gäller livsmedelsstrategierna och kanske i synnerhet den kommande FoodKIC:en. Mitt i hennes reseförberedelser lyckades vi haffa vår VD Lotta Törner för en uppdatering.

Hej Lotta! Vad gör du just nu?
Idag förbereder jag för att åka till Barcelona för några av våra företags räkning. Det är viktigt möte i vårt europeiska konsortium Food Nexus. Vi ska bland annat prata om vår gemensamma ansökan till EIT:s utlysning om en Food4Future KIC.

Du jobbar mycket med den här kommande KIC:en och Food Nexus för tillfället?
Ja och det är jätteroligt att jag och Livsmedelsakademin har fått en så stark roll i detta! Det är att allt från styrelsearbete i den nordiska styrelsen till riksdagsmöten och att förbereda för ett starkt Co-Location Center här i regionen.

Och hur går det med huvudkontoret för foodKIC:en?
Där har vi på Livsmedelsakademin tillsammans med Region Skåne och Lunds Universitet haft ett riktigt bra samarbete med Sveriges Regering och det finns ett intressant bud för ett svenskt huvudkontor framme! Sen får vi se vad som händer i den Europeiska konkurrensen…

Livsmedel verkar stå högt på agendan i många sammanhang just nu?

Ja, livsmedel är verkligen glödhett! Det märktes om inte annat på det riksdagsseminarium som vi var med och anordnade för några veckor sedan där både foodKIC och den nationella livsmedelsstrategin stod på agendan. Dessutom arbetar ju även hårt med vår regionala livsmedelsstrategi för tillfället. Här är vi många partners som samarbetar.

Hur kan man engagera sig i allt som händer just nu?

Vad gäller foodKIC:en så får man gärna ta kontakt med mig för en vidare dialog. Alla behövs! Och angående den regionala livsmedelsstrategin som arrangerar vi under våren ett antal dialogmöten. Nästa är 17/3 och kommer handla om framtidens konsumenter. Dessutom är tanken att vi ska bjuda in näringslivet till ett spännande runda bords-samtal kring strategin.

Vad ser du mest fram emot nu?
Att få fortsätta att arbeta för att vi ror KIC:en iland och gemensamt lägger grunden för en stark och hållbar livsmedelsnäring. Jag ser också mycket fram emot att starta det projekt om konsumentförtroende där flera av våra partnerföretag deltar! Och så hoppas jag så klart på lite sol i Barcelona!

Vill du veta mer om arbetet med foodKIC:en och dess möjligheter? Se denna korta film: