Let the Skåne sustainable food revolution begin!

Hur får vi fler hållbara skånska matinnovationer ut i butikshyllorna? Det var vad 11 engagerade och unika matpersonligheter diskuterade under två intensiva timmar den 30 maj. Resultatet blev en inspirerande mängd nya idéer som nu ska tas vidare i gemensamma ansökningar!

Livsmedelsakademins och Smaka på Skånes Anna Eklund inledde Skåne Innovation Week med ett ”oorganiserat samtal för doers” med syftet att kickstarta ”the Skåne sustainable food revolution”. Till sin hjälp fick hon 11 engagerade matpersonligheter, alla med sin helt unika kompetens och expertis.

– Denna samling människor är verkligen helt fantastisk. Alla har något eget att bidra med. Jag hade höga förväntningar, men detta samtal har verkligen överträffat dem, säger en glädjefylld Anna Eklund efter samtalet.

Samtalet organiserades som en del av Smaka på Skånes butikskoncepts 5-årsjubileum, men syftet med diskussionerna var främst att deltagarna skulle utbyta erfarenheter och idéer med varandra för att gemensamt skapa vägar till hållbara konkurrenskraftiga matinnovationer från Skåne. Man pratade utmaningar i form av tillgång till produktionslokaler, bra förpackningar, kunskapsbehov. Men framförallt pratade man möjligheter i form av appar och hemsidor, ”konsumtionsfilter”, matkassar och framförallt fortsatt samverkan.

– Jag är imponerad över vilken fantastisk kompetens som samlades under vårt samtal! Vi har verkligen fått många fina idéutväxlingar och tankar om framtidens hållbara produkter, summerar Jannie Vestergaard, Livsmedelsakademins verksamhetsledare för Smaka på Skåne.

Alla de idéer, möjligheter och utmaningar som samlades under samtalet tas nu vidare i nya ansökningar och förhoppningsvis kommer detta leda till nya utvecklingsprojekt inom kort!

Deltagarna i samtalet var Magdalena Sivik från Blåskal, Ika Djuric från Green Queen, Erik Stenberg från Rude Food Malmö, Anna Lind Lewin för Tävlingen Matverk Skåne, Susanna Bill från Susannas kök, Rowan Drury från G R A M, Fredrik Holmgren Holm från Nordic Citys Eatinitiative, Benedicte Kristoffersson från Avocado förpakcningsbyrå, Emina Kovacevic från Skellefteå Sience City, Jannie Vestergaard från Livsmedelsakademin/Smaka På Skåne och Anna Eklund från Livsmedelsakademin/Smaka På Skåne.