Inspiration, kontakter och gemenskap på Salone del Gusto

Nyligen gick världens största mathantverksmässa av stapeln i italienska Turin. Vi var självklart på plats tillsammans med några framgångsrika mathantverkare för att bli inspirerade och skapa nya affärskontakter.

Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne besökte världens största mathantverksmässa, Terra Madre & Salone del Gusto, den 22-25 september i Turin, Italien. Resan arrangerades som en aktivitet i exportprojektet Grow International Southern Sweden (GISS) tillsammans med Invest in Skåne och med på resan var Malmö Chokladfabrik, Soldattorpets Mejeri och Lagritos.

Syftet med resan var framförallt att hämta inspiration och skapa nya internationella kontakter på mässan, som för första gången var utspridd i hela Turin med olika temaområden. Det blev många kilometer till fots under mässdagarna för att hinna med att utforska hela mässan, som bestod av 800 utställare och drygt 200 kringevenemang.

Alla deltagande företag var väldigt nöjda med besöket i Turin. Maria Tuvesson-Lindgren, som tillsammans med sin man Carlos driver Soldattorpets Mejeri i Klågerup, var imponerad av mässan, som hon tyckte bidrog med både mycket inspiration och många bra nya affärskontakter.

– Men viktigast var kanske ändå gemenskapen, dels med de övriga företagen i projektet, men ännu viktigare – en gemenskap med hela resten av världen som liksom vi jobbar och har passionen för mathantverket och den småskaliga livsmedelsproduktionen.

Soldattorpets Mejeri vann i juni månad priset Nordens Ost för sin grönmögel ost, Hyby Blå, och har via Livsmedelskakademin och Smaka på Skåne fått kunder i Danmark. De är nu ett av företagen som kommer medverka i exportprojektets andra omgång som sätter igång med en informationsträff i Malmö den 10 november.

Är du intresserat av mera information kring exportsatsningen kontakta gärna Jannie Vestergaard (email: jannie.vestergaard@livsmedelsakademin.se eller telefon: 0727-34 85 44).

Grow International Southern Sweden är ett klusteröverskridande samarbetesprojekt i Invest in Skånes regi där Livsmedelsakademin samverkar med Packbridge, IUC Syd och CLUK  för att utveckla exportkunskapen hos småföretag från Skåne och Blekinge, samt stötta dessa ut på exportmarknaden.