Goda exempel, gourmetfika och mjölmaskar till mellanmål på branschdag om skolmåltiden

Hur kommer framtidens skolmåltid att vara? Vilka viktiga faktorer måste vi ta hänsyn till? Och vilken inspiration kan vi hämta från de goda exempel som redan gjorts? Drygt hundra deltagare samlades under fredagsförmiddagen på Skånes Matfestival för att prata om framtidens skolmåltid i regi av Livsmedelsakademin och OpenUp.

Skånes Matfestival arrangerades för andra året i rad för alla som ville provsmaka, upptäcka och lära sig mer om allt det Skåne har att erbjuda när det kommer till mat och dryck. Den är också till för alla dem som vill vara med och utveckla den offentliga måltiden, därför bjöd Livsmedelsakademin och OpenUp in näringsliv, akademi och offentlig sektor till en förmiddag för att inspireras och engageras till framtida möjligheter inom den offentliga måltiden, med fokus på skolan.

Det hela inleddes med att Thomas Drejing och Lill Spenninge berättade om sitt arbete för att lyfta skolmåltiden med fokus på måltidsmiljön och upplevelsen knuten till maten. Deras arbete med Höörs kommun lyftes fram som ett exempel och det drogs flera paralleller till hur man som skolkök mer och mer kan snegla på hur restauranger arbetar med saker som kommunikation och miljön man äter maten i.

De menade att själva maten som ligger på tallriken genomgått en enormt resa bara de senaste åren och att maten ofta håller väldigt hög kvalitet – nästa steg är att titta på hur presentation, kommunikation och miljön kring måltiden kan förbättras.

För att vidare prata om hur man kommunicerar kring måltiden handlade det andra passet om smak och vår förmåga att beskriva hur mat smakar. Anna Broekman, marknadskommunikatör Tala smak och Ulrika Arnell från White Guide Junior/Magasin Måltid, berättade om vikten av ett gemensamt sensoriskt språk och hur smak bland annat skulle kunna spela in i en framtida offentlig upphandling. Genom att belysa hur såväl barn som vuxnas ordförråd kring mat inte är särskilt utvecklat utan ofta landar i “jättegott”, “sött” eller “äckligt” – berättade de om vilka fördelar ett utvecklat sensoriskt språk skulle kunna ha för att lyfta såväl beskrivningar av maten som upphandlingskriterier.

För att även åhörarna skulle få smaka på framtiden bjöds det på fika från Joel Lindqvist, vinnare av tv-programmet Dessertmästarna 2014 och Head Pastry Chef på nya Malmö Live, som i samarbete med Dansukker bjöd på inspirerande kakor. Till exempel serverades det en macaron med smak av bland annat curry och popcorn. Ett omdiskuterat inslag på fikabordet var Hakuna Mat och deras aptitretare som bestod av knäckebröd, ärtröra och mjölbaggar.

Det avslutande inslaget var en paneldebatt med särskilt inbjudna gäster som representerade både skolkök, kostenhetens inköpsenhet och den egna elevens talan. Här sammanfattades de tankar som kommit upp under dagen och gästerna berättade hur framtidens skolmåltid såg ut för dem. Moderatorer för dagen var Jannie Vestergaard och Håkan Jönsson från Smaka på Skåne.

Livsmedelsakademins vd Lotta Törner avslutade den mycket intressanta förmiddagen genom att citera några av dagens talare: “‘Maten måste vara mer än skitgod’. Och ‘när måltiden är riktigt bra så är den fett nice’”. Vi välkomnar nu att deltagarna alla tar med sig sin nya kunskap och gör vad de kan för att dra sitt strå till stacken för att göra framtidens skolmåltid ännu bättre!