Gastronomisk stjärnkavalkad, matsvinns-cook-a-long, schnippeldisco och heta trender i Skånes Matfestivals fullmatade program

Kulinariska workshops, smakrika seminarier och aptitretande aktiviteter – årets program till Skånes Matfestival är här.

– Vi är otroligt stolta över årets festivalprogram som verkligen speglar vilken bred kompetens kring mat och dryck som finns i Skåne, säger Charlotta Ranert, matfestivalchef.

Programmet bjuder bland annat på något så unikt som en matsvinns-cook-a-long med Michelinkocken Titti Qvarnström på söndagsförmiddagen. Under hennes ledning ska besökarna förvandla råvaror som ratats i butikerna till läcker gourmetmat. En annan aktivitet som uppmärksammar matsvinnsfrågan är fredagens schnippeldisco. Skivan kommer inte hacka – men det kommer besökarna. Dansa lite, hacka lite goda grejer, umgås och lär dig något om hur vi kan ta tillvara på den mat som produceras.

Titti Qvarnström, och en rad andra kulinariska experter, dyker även upp i Matverkstaden. Här kan besökarna delta i master classes och workshops för att bli riktiga stjärnor i hemmaköket. Bland annat kommer Årets Kock-veteranen Daniel Müllern att trolla med det lokala skafferiet, Dessertmästarna Marie Skogström och Joel Lindqvist överraska med twistade sötsaker och Karoline och Elenore från SVT:s ”Vegorätt” rita om vego-kartan med gröna smakexplosioner. Dessutom kan du brygga eget öl med bryggmästaren Richard Svensson från Österlenbryggarna.

För kunskapstörstare blir det seminarier i Silon om heta mattrender, stadsodling, nudeluppror, kaffe och mycket annat. Därtill ett späckat schema i Köket, matfestivalens största samlingspunkt, där besökarna bland annat får lära sig hur det går till att stycka en gris och hur man har alla hönsen hemma – i trädgården alltså.

– Skånes Matfestival är en mötesplats för alla som vill upptäcka och lära sig mer om det kulinariska Skåne. Oavsett om du jobbar med mat, är grön i köket eller en äkta matnörd kommer du lämna Brösarp uppfylld ny kunskap och skånska smaker, säger Jannie Vestergaard, verksamhetsansvarig för Smaka på Skåne – en del av festivalarrangören Livsmedelsakademin.

Skånes Matfestival pågår i Brösarp, den 20-22 maj 2016. Hela programmet hittar du påskanesmatfestival.se/program.