”Från vision till verklighet via nätverk i öppen innovation”

I samband med Livsmedelsakademins stämma den 15 april valdes Mats Hallkvist till ny styrelseordförande. ”Jag ser fram emot att bygga vidare på de fantastiska framsteg som Livsmedelsakademin redan gjort”, säger han apropå sitt nya uppdrag.

Vid stämman beslutades att Mats Hallkvist tar över som styrelseordförande efter landshövdingen Margareta Pålsson. Mats Hallkvist bor i Åhus och har lång erfarenhet från näringslivet, som tidigare vd för Pågen, koncernchef för Pågengruppen och som marknadsdirektör på Malaco Leaf (nuvarande Cloetta). Mats har även ett förflutet från IKEA och Allers Förlag (nuvarande Aller Media). Han har också varit styrelseordförande för Oatly, samt ledamot i Livsmedelsföretagen och Sveriges bagare och konditorer. Numera arbetar han uteslutande med styrelseuppdrag.

Vilka lärdomar från näringslivet tar du med dig in i uppdraget som styrelseordförande?

– Viljan att leverera resultat, baserat på ett ledarskap som kännetecknas av passion, mod och handlingskraft. Jag älskar att utmana etablerade tankemönster och gamla ”sanningar”, och jag är förtjust i korta beslutsvägar och högt tempo. Jag har alltid gillat att arbeta nära mina medarbetare och inte sitta på något huvudkontor på tolfte våningen.

Hur ser du på ditt nya uppdrag?

– Det ska bli riktigt kul. Jag drivs av nyfikenhet och ser fram emot att bygga vidare på de fantastiska framsteg som Livsmedelsakademin redan gjort. Det ska bli väldigt roligt att träffa både gamla och nya kollegor som också brinner för att skapa nyttigare och godare livsmedel.

Vilket tycker du är Livsmedelsakademins viktigaste uppdrag?

– Det handlar om att gå från vision till verklighet via nätverk i öppen innovation. Jag vill påstå att innovationsgraden i livsmedelsbranschen är låg, precis som riskbenägenheten. Att ta risker kan vara förknippat med stora kostnader, men det är genom att tänka annorlunda, öppna upp och samverka som man tar de avgörande kliven framåt. Jag tror att det är just genom att utmana etablerade mönster, skapa mötesplatser för de nyfikna och orädda intressenterna inom livsmedelsnäringen och driva opinion som Livsmedelsakademin kan göra skillnad.

Vad hoppas du att Livsmedelsakademin kan ge dig i form av nya lärdomar och erfarenheter?

– Jag hoppas få träffa människor från helt olika delar av samhället, som jag kan lära mig mer av. Det är alltid i mötet med andra människor som vi har möjligheten att lära oss mer. De olika delarna av livsmedelsnäringen har redan mycket gemensamt, men vi har också mycket kvar att lära av varandra och andra. Oavsett om du arbetar på ett stort eller litet företag, privat eller offentligt, är värdekedjan likadan. Vi har ”råvaror” i ena ändan, och förhoppningar om nöjda konsumenter och medborgare i andra. Alla behöver hjälp för att bli bättre och därför är alla som vill, välkomna i den här fruktbara gemenskapen, som vi kallar Livsmedelsakademin.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Jag måste erkänna att jag är väldigt förtjust i att arbeta. När jag inte jobbar tycker jag om att vara med de människor jag älskar mest – min fru, mina barn och barnbarn.

Vad äter och dricker du helst?

– Jag gillar det mesta och är nyfiken på att prova nya saker. Jag gillar mat gjord från grunden på bra råvaror. Jag dricker mest vatten, och ibland ett glas vin, öl eller cider. Havredryck inte att förglömma. Vi lägger mycket tid på inköp och tillagning. Vi handlar gärna lokalt – allt kött från det lokala charkuteriet och bröd från bagaren i byn. Men det blir ju också ett och annat gott Pågenbröd.