Från upplevelseproducent till innovationstrainee

Den första februari började Johanna Oxling som ny innovationstrainee på Livsmedelsakademin. Johanna har en kanske lite udda bakgrund som upplevelseproducent och ser med spänning fram emot att komma ut och röra om i livsmedelsnäringens grytor.
  1. I december 2015 lämnade Christian Åsheim sitt uppdrag som innovationstrainee efter att ha fått erbjudande om att driva företaget Qlocx AB. Ett helt riktigt beslut enligt oss, och vi ser fram emot att följa Christians fortsatta framgångsrika karriär. Som tur är fick vi heller inga problem att hitta en ny innovationstrainee.

Johanna Oxling har nyligen tagit examen i Upplevelseproduktion på Luleå tekniska Universitet och kan sedan juni 2015 kalla sig för Upplevelseproducent.

– Utbildningen har gett mig mycket, men framförallt ett nytt sätt att tänka på om hur man ser på upplevelser och hur man med små detaljer kan stärka en upplevelse för andra människor.

Under utbildningen fastnade Johanna för kreativa processer, innovation och utveckling och hur detta kan förbättras och appliceras i företag. Nu ser hon fram emot att applicera sina kunskaper på livsmedelsbranschen. Johanna har dessutom redan erfarenheter av att jobba med mat, då hon under sin studietid har drivit två olika sommarcaféer och ett Bed & Breakfast.

  1. Varför tror du att du fick bli innovationstrainee?

– Jag tror det är för att jag hade en annorlunda bakgrund som upplevelseproducent och mitt intresse för innovation och utveckling. Jag gillar att se saker från en annan vinkel och vända och vrida på saker tills det kommer något nytt ur det.

  1. Vad har du för förväntningar på det kommande året?

– Jag tror det kommer bli extremt lärorikt, spännande och utmanande. Men framförallt väldigt kul, men tanke på att jag kommer få träffa så många nya människor. Jag ser detta år som start på att forma min arbetsprofil och jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att gör det på än Livsmedelakademin.

  1. Vad är det bästa med ditt nya jobb?

– Arbetssättet och variationen! Jag kommer få arbeta med flera olika case och där få tänka nytt, kreativt och sträva efter innovativa lösningar. Ett stort plus är som jag även nämnde tidigare att jag kommer få träffa så många nya människor som jag kan lära mig av samt att vi kan dra nytta av varandra. Det kommer även bli spännande att lära mig mer om livsmedelsbranschen.

  1. Vilken är din största utmaning?

– Den största utmaningen tror jag kommer bli att inte glömma av mitt upplevelsetänk. Eftersom det är just det tänket som gör mig unik i detta sammanhang får jag se till att inte lägga det åt sidan.

    1. Vilket är ditt dröm-case som innovationstrainee?

– Det hade nog varit att få gå in i ett företag som är så långt ifrån mitt tankesätt kring upplevelser och det här med att vrida och vända på saker. Sen tycker jag det är coolt när företag inte gör som alla andra och kör sitt eget race som Oatly och Ottos barnmat, så det hade varit kul att vara med där för att se hur andra jobbar med det jag gillar.

Livsmedelsakademins innovationstrainee-program är ett unikt koncept där unga och modiga individer under 15 månader drillas i innovations- och förändringsarbete. Syftet är att skapa erfarna förändringsagenter med stora nätverk som efter programmet kan gå ut och skapa förändring och innovation i livsmedelsnäringen.

Är du intresserad av att ta emot en innovationstrainee under en kortare period? Läs mer här eller kontakta Martina Oxling.