Framtida vinmakare på studiebesök i Skåne

Den 18–19 maj är vinstudenter från hela världen i Skåne för att lära mer om vinproduktion, marknadsföring och konsumtion i norra Europa. Studenterna går en masterutbildning på The International Organisation of Vine and Wines (OIV) med sikte på att bli framtida chefer och beslutsfattare inom vinsektorn.

Vinodling i Skåne är en relativt ny bransch. Här finns 30–40 vingårdar och arealen för vinodlingar ökar. Det är alltså en näring med stor potential. Under sitt besök får studenterna bland annat veta mer om skånska mat- och dryckestraditioner och hur man bygger upp en ny vinregion, med förutsättningar som långa ljusa nätter, mycket regn och kalla vintrar.

– Den svenska synen på alkohol har lagt både grunden till utvecklingsviljan och till de problem som dryckesmakare fortfarande upplever. Det finns inte så mycket tradition att värna vilket gör att en väldig kreativitet blomstrar, säger Håkan Jönsson från Lunds universitet och Smaka på Skåne.

På fredag kommer Jannie Vestergaard från Livsmedelsakademin/Smaka på Skåne att berätta om den skånska dryckesstrategin. Med visionen om att bli Nordens ledande dryckesregion 2020 är syftet med strategin är att utveckla och definiera den skånska unikiteten, stärka tillväxten och öka sysselsättningen inom dryckesindustrin i Skåne.

– Det har hänt så otroligt mycket kring den skånska drycken de senaste 4-5 åren. Och möjligheten till gårdsförsäljning blir en viktig pusselbit för den vidare utvecklingen av dryckesbranschen och den kulinariska turismen. Dryckesbranschen växer, vi har en mängd spännande företag som förädlar skånska råvaror till dryck, vi har runt om i Skåne flera aktiva grupper av företagare som organiserar sig och gör intressanta saker tillsammans för att bättre nå marknaden. Marknaden i sin tur är mer mottaglig än någonsin, både när det gäller dagligvaruhandel till exportmarknad, säger Jannie Vestergaard på Livsmedelsakademin, verksamhetsansvarig på Smaka på Skåne.

Länk till OIV, Master of Science in Wine Management,
Länk till Skånes dryckesstrategi,
Länk till Smaka på Skåne

Kontakt
Jannie Vestergaard, jannie.vestergaard(a)livsmedelsakademin.se, 0727-34 85 44
Håkan Jönsson, hakan.jonsson(a)livsmedelsakademin.se, 0733 – 60 35 21

Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademin är det självklara navet i ett av Europas mest intressanta livsmedelskluster. Inom Livsmedelsakademin arbetar livsmedels-, måltids- och förpackningsnäringarna, handeln, universitet och högskolor, myndigheter och lantbrukets organisationer sida vid sida för att utveckla livsmedelsnäringen. Livsmedelsakademin bidrar till skapandet av mötesplatser, nätverk och projekt som underlättar dialog och förnyelse och höjer innovations- och konkurrenskraften i hela livsmedelsbranschen. Livsmedelsakademin skapar framtidens livsmedels- och måltidsnäring. Läs mer på www.livsmedelsakademin.se.