”Det var en suverän start på en festival som jag hoppas återkommer flera år framöver”

Österlens Kött & Vilt från Brösarp var ett av de mindre företagen som deltog under Skånes Matfestival 2014. Under en av dagarna styckade Magnus Henningsson en gris i ett fullsatt festivaltält med nyfikna besökare.

En av de mest besökta aktiviteterna under festivalen var när du styckade en gris i festivaltältet Köket. Varför tror du att intresset var så stort?

– Jag blev själv överrumplad av att det stora intresset. Jag är väl lite yrkesskadad och trodde inte att folk skulle tycka att det var så kul. Men det visar att det finns en önskan om att lära sig mer och få se hur det fungerar på riktigt. Det är inte på många som har den möjligheten idag eftersom vi tappat den naturliga tillgången till lantbruk, slakterier och charkuterier, och de flesta köper färdigpackat i affären. Förutom att visa hur man utvinner olika styckningsdetaljer fick vi tillfälle att berätta om varför man bör köpa svenskt kött och göra folk medvetna om att de får vad de betalar för. Jag fick mycket fin respons både på plats och i butiken veckorna efter festivalen.

Hur skiljde sig festivalen från andra events som du deltagit på?

– Att det var ett förmånligt pris både för besökare och deltagare. Om besökarna kommer in till ett hyfsat pris är de benägna att handla mer där inne och om besökarna handlar blir deltagarna nöjda och vill vara med år efter år. Jag tror också att det spelade stor roll att festivalen var så inriktad på att besökarna skulle få upptäcka och lära sig mer. Festivalen lockade verkligen en stor mängd människor med ett genuint intresse för mat.

Vad tyckte du var bäst med Skånes Matfestival?

– Som deltagare tycker jag att det var väldigt fint ordnat och bra organiserat. Festivalområdet var väl planerat och tydligt utmärkt så det var lätt för besökarna att hitta. Dessutom var det överraskande mycket folk. Det var en suverän start på en festival som jag hoppas återkommer flera år framöver.

Läs mer om Österlens Kött & Vilt »
Följ Österlens Kött & Vilt på Facebook »

Styckvisningen gjordes i samarbete med Bondens Bästa.
Läs mer om Bondens Bästa»

Är du intresserad av att delta under Skånes Matfestival 2015? Kontakta Monica Åquist, på monica.aquist@livsmedelsakademin.se eller 0733-91 52 90.