Cook-off: Slaget om framtidens skolmat

Under Skånes Matfestival arrangerades 12 olika workshops, och en av dem vigdes åt framtidens skolmåltid. Vi anordnade nämligen en s.k. cook-off i sann Mästerkocksanda, där de tävlande lagen fick i uppgift att på 40 minuter laga framtidens skolmåltid utifrån begränsade råvaror och utrustning. Den färdiga måltiden skulle vara god, miljömässigt hållbar, näringsrik, spännande och skolmåltidsanpassad.

Den som hjälpte oss att arrangera cook-offen var Andreas Nicolaidis, Hållbarhetsansvarig på Matfestivalen och en av Livsmedelsakadmins studentambassadörer, som dessutom själv tävlat i Sveriges Mästerkock.

– Min tanke var att det skulle bli en rolig, spännande och ganska lättsam tävling.

De råvarorna som fanns att tillgå var av hög kvalitet och var valda efter Livsmedelsverkets senaste miljöanpassade kostråd, rön från ”Dyrare mat nu” och med ett fokus på säsong och lokalproducerad mat. Exempel på råvaror var bönor, rabarber, äppelmust och havregrädde. Som en del i strävan mot att minska köttkonsumtionen fick deltagarna endast välja ett huvudprotein och alternativen som fanns att tillgå var bacon, musslor samt ”bubblaren” torkade insekter från Hakuna Mat.

– Det var viktigt för oss att belysa vikten av att ändra våra kostvanor för att säkra en hållbar utveckling. Att ändra till hållbarare livsstilar tar tid och måste ske även i skolköken, berättar Andreas.

Deltagarna delade upp sig i fyra lag och lyckades, trots tidsbrist och brist på ordentlig utrustning, skapa fyra helt fantastiska rätter. Alla smakade mycket gott, var vackert upplagda och var bra ur näringssynpunkt, enligt juryn som bestod av Andreas Nacolaidis, Amanda Magnusson (Livsmedelsakademin), dietisten Jenny Ekblad (Livsmedelsakadmin och Malmö Stad) samt skolmatsexperten Adam Jarl (10 år). Två av lagen vågade sig på att använda insekter som huvudprotein och gjorde så med bravur. Dock var insekterna inte helt uppskattade av 10-åriga Adam. Han föredrog någon av de två andra rätterna, som han upplevde som mer tilltalande.

Intresset för cook-offen var stort och de fyra lagen var ivrigt påhejade av en engagerad publik. Andreas Nicolaidis var väldigt nöjd efter cook-offen:

– Alla som var med var positiva, engagerade och vågade tänja på gränserna och testa nya smakkombinationer!

Avslutningsvis bad vi Andreas berätta om vilka lärdomar han tycker att man kan ta med sig från cook-offen in i arbetet med framtidens skolmat:

– Den offentliga måltiden har stora möjligheter, och faktiskt ett ansvar, att påverka människors kostvanor. Om man inte kan servera hållbar mat i skolköket hur kan man då förvänta sig att barnen senare skall välja hållbar mat när de lagar själva?