Bovetenudlar från Österlen skånsk vinnare av Matverk

Med sina bovetenudlar från Österlen vann Gunnel Pettersson och Takao Momiyama från Glimminge och kocken Johan Linnerborg från Malmö den skånska delfinalen av produktutvecklingen Matverk. Nu väntar riksfinalen i januari 2015.

På söndagseftermiddagen, den 26 oktober, utsågs vinnaren av Matverk Skåne under Älska Mat & Vin-mässan på Slagthuset i Malmö. Första pris gick till Gunnel Pettersson och Takao Momiyama från Glimminge och Johan Linnerborg från Radison Blu i Malmö, vars närproducerade bovetenudlar föll juryn i smaken.

– Under ett par år har jag arbetat med att få upp intresset för bovete. Många odlare ser ingen anledning att odla det, men detta öppnar upp helt nya möjligheter. Att göra bovetenudlar har varit något jag bara drömt om tidigare. Nudlarna gör jag för min svärmors skull, eftersom jag inte kan japanska blir maten vårt språk, säger Gunnel Pettersson, som är gift med Takao Momiyama.

Juryns motivering lyder:

”En modern produkt med tydlig marknadspotential. Hög hantverksskicklighet
med en kombination av kulturarv och internationella impulser”

Matverk är en produktutvecklingstävling som går ut på att lag bestående av en råvaruproducent, en förädlare och en kock samarbetar för att tillsammans skapa helt nya produkter redo att lanseras på marknaden. Precis som tidigare år är Smaka på Skåne arrangör av den skånska deltävlingen.

Andra platsen gick till Leon och Marie Bchara från SmakSak i Blentarp och Maria Tuvesson från Soldattorpets Mejeri i Hyby, utanför Klågerup, med sin surdegstwist.

Tredje platsen gick till Lennart och Zenita Winberg från Färlöv och Peter Nilsson från Nöbbelövs Gårdsmejeri som tävlade med Arles äkta ostkaka.

Finalisterna från varje landskap tävlar i en rikstäckande final under Gastronomiska Samtal i januari 2015.

Juryn bestod av Titti Qvarnström, kock på Bloom in the Park, Hanna Tunberg, sommelier, Anna Billing, Ica Kvantum Malmborgs Tuna, Håkan Jönsson, Smaka på Skåne/Livsmedelsakademin, Malin Dahl, Möllans Ost, Daniel Mervar, färskvaruspecialist på Menigo och Malin Broman, chefredaktör på Mat & Vänner.