Årets matfestival bjöd på skånsk smak-knockout och aptitretande aktiviteter

Den 20-22 maj arrangerade Livsmedelsakademin Skånes största och mest innovativa matfestival. Från jord till bord, nos till svans och öga till gom – under årets festival engagerades besökarna med kunskap, sinnesintryck och aktiviteter från hela det kulinariska spektrat.

För tredje året i rad har backarna i lilla Brösarp på Österlen fyllts av folkmyller. Tusentals besökare, inte minst långväga gäster från Finland, Holland och Danmark, kom hungriga i det soliga vädret.

– Vi är så otroligt stolta över hela vårt nätverk av små och stora mat- och dryckesaktörer som deltagit och gjort den här mötesplatsen möjlig, säger Jannie Vestergaard, verksamhetsansvarig för Smaka på Skåne. Tillsammans visar vi vilken fantastisk kulinarisk region Skåne är!

Årets upplaga av Skånes Matfestival samlade ett hundratal deltagande aktörer som förutom att förse besökarna med ljuvliga munsbitar, bidrog till att fylla festivalprogrammet med inspirerande seminarier, lärorika workshops och underhållande aktiviteter. Under tre fullmatade dagar har besökarna kunnat delta i allt från master classes med stjärnkockar till ölbryggning, kaffeskola, trendspaning och innovationstest.

– Det här är utan tvekan den mest interaktiva upplagan av Skånes Matfestival hittills. Det har varit underbart att se alla – gamla som unga, matnördar som nybörjare – engagera sig i matlagning, debatter och smakutmaningar, säger Charlotta Ranert, matfestivalchef.

Även hållbarhetstemat har varit framträdande under årets festival, som är certifierad enligt Håll Sverige Rent. Klimatsmart mat, supersnabba komposteringslösningar och minskat svinn har lyfts via seminarier, science slam, bejublad frukthackande dansfest och matsvinns-cook-a-long med Titti Qvarnström.

Annars var det de skånska smakerna som dominerade under festivalen. Restaurang Sture knockade besökarna med sin skånska smakportion och kammade hem matfestivalens gastronomiska pris, föreningen Skåne Street Food samlade för första gången alla food trucks på en och samma plats och festivalens aktörer visade upp en bredd av sällan skådat slag.

– Glädje, sanslöst god mat och massor av kunskap – i en enda skön röra, sammanfattar festivalbesökaren Sanna Ohlander. Alla – från småproducenter till stjärnkockar, har delat med sig av sin passion och sitt kunnande. Det är unikt för Skånes Matfestival!

Skånes Matfestival hade inte gått att genomföra utan alla volontärer och det lokala engagemanget på plats där Brösarps Scoutkår, Byagillet, Andarums IF, Brösarps IF och inte minst Brösarps Gästgifveri ställt sin tid och sina resurser till förfogande. Ett stort tack riktar vi även till våra sponsorer och medfinansiärer.

Mer om Skånes Matfestival:

Skånes Matfestival är en unik satsning med fokus på innovation, interaktivitet, mångfald och kunskap. En levande mötesplats för branschen och en fantastisk festival för alla matintresserade.

Arrangörer: Livsmedelsakademin/Smaka på Skåne

Medfinansiär: Region Skåne

Huvudsponsor: City Gross

Sponsorer: Tomelilla Kommun och Sparbanken Syd

Mediasponsor: Ystads Allehanda

Initiativtagare: Anders Cederberg och Charlotta Ranert

Antal besökare 2016: ca 8 000

Foto: Torbjörn Lagerwall

Mer om allt som hände under matfestivalhelgen, deltagare, temaområde, workshops, seminarier och aktiviteter finns på Skånes Matfestivals webb, facebooksida och Instagram.

Coock-a-long med Titti Qvarnström_T1A4404Skånes Matfestival 2016Skånes Matfestival 2016 Master Class med Peter SkogströmSture