”Äldre är individer, vi behöver individuella lösningar”

Sedan februari är Jenny Ekblad Måltidsglädjes nya dietist och med en forskarbakgrund med äldre kvinnors måltider i fokus ser hon fram emot att vara delaktig och utveckla Livsmedelsakademins satsning på offentliga måltider.

Precis som föregångaren Maria Biörklund är Jenny Ekblad legitimerad dietist och idag kombinerar hon uppdraget för Måltidsglädje med sin roll som Forsknings- och utvecklingskoordinator inom äldreomsorgen i Malmö stad.

– Att satsa på måltiden och måltidsupplevelsen under alla skeenden i livet är otroligt viktigt. Det gäller både unga och äldre, friska och sjuka. Det är högaktuellt att diskutera de äldres situation. Idag finns en halv miljon människor i Sverige som har fyllt 80 år och gruppen blir större och större, säger Jenny Ekblad som tror att utmaningarna blir ännu större i framtiden:

– Om femton-tjugo år kommer 80-plussarna att vara dubbelt så många och det finns ett stort behov av pröva och hittat bättre och nya sätt att bemöta dem. Äldre är inte en homogen grupp, här finns både sjuka som behöver vård och friska som bor hemma. Och måltiden är lika viktig för alla.

Inledningsvis har fokus varit på att sätta sig in i Måltidsglädjes olika delprojekt, bland annat ett som handlar om att hitta, testa och utveckla anpassade måltider för specifika målgrupper.

– Jag hoppas få många möjligheter att bidra med den kompentens jag har inom området och välkomnar det fokus som börjat komma på hela upplevelsen av måltiden, även de sociala aspekterna. Behovet av individuella lösningar kommer att bli allt större. Det är spännande att få vara med och utveckla måltidskoncept som är flexibla och anpassningsbara.

Mer om Livsmedelsakademins satsning Måltidsglädje
En måltid är så mycket mer än bara mat. Vi inspirerar och höjer statusen för dem som jobbar med måltider i det offentliga. Vi vill sätta normen för framtidens måltider i offentlig regi. Måltidsglädje ska vara en samlande kraft för att förbättra de måltider som serveras i offentlig regi. Vi skapar en arena där olika yrkesgrupper kan lära sig mer och inspireras för att skapa glädje kring måltiderna som serveras i skolan, på sjukhus och till äldre.