• Detta evenemang har redan ägt rum.

Mindre matspill – Innovation och lösningar

Sveriges ambassadör Fredrik Jörgensen och Livsmedelsakademin bjuder den 23 november in till en förmiddag med fokus på innovation och lösningar kring matspill. En panel bestående av svenska och danska experter och initiativtagare kommer att belysa matspill ur politiska, kommersiella, miljömässiga och socioekonomiska perspektiv. Förmiddagen avrundas med en god lunch gjord på överskottsråvaror från lokala livsmedelsbutiker.

Matspillet har gått från att vara en nischfråga, till att få en framträdande plats på den politiska dagordningen. Det är ett ämne som engagerar en rad olika aktörer och intressen inom både livsmedelsbranschen och civilsamhället. Danmark och Sverige ligger i framkant där både politiker och sociala entreprenörer gör viktiga insatser.

Vill du veta mer om evenemanget? 

Kontakta Amanda Magnusson, amanda.magnusson@livsmedelsakademin.se

Huvudtalare

ANNA MARIA CORAZZA BILDT (SE)
EU-parlamentariker
Anna Maria Corazza Bildt är ledamot av Europaparlamentet. Corazza-Bildt har sedan flera år tillbaka drivit kampanjen ”Basta till matsvinnet” i Sverige för att skapa debatt, öka medvetenhet och välkomna åtgärder för bättre matkvalitet.

SELINA JUUL (DK)
Grundare Stop Spild Af Mad
Selina Juul är en dansk aktivist, känd för sitt stora engagemang kring matspill. Hon har grundat konsumentrörelsen ‘Stop Spild Af Mad’ vars syfte är att sprida kunskap kring matspill och hur man tar bäst tillvara på livsmedel. Juul är även krönikor, debattör och författare till en kokbok.

LOTTA TÖRNER (SE)
Verkställande direktör (VD), Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademin är en klusterorganisation som samlar aktörer som vill utveckla framtidens mat, dryck och måltider. De har under de senaste 20 åren skapat förutsättningar för innovation och entreprenörskap inom livsmedelsnäringen. Livsmedelsakademin grundandes av näringslivet för att driva frågor som är större än vad en enskild aktör själv skulle kunna göra.

Innovatörspitchar

KARL ANDERSSON – GRUNDARE & VD MATSMART.SE (SE)
Matsmart köper in kort-datum-varor och säljer till låga priser på nätet.

ROBIN THIBERG OCH ERIK LINDBERG – GRUNDARE INNOSCENTIA (SE)
Innoscentia utvecklar teknik för att öka säkerheten och spårbarheten i förpackade livsmedel.

CECILIA LARSSON – GRUNDARE & VD RESCUED FRUITS (SE)
Rescued Fruits tar hand om osåld frukt och förlänger hållbarheten genom att konservera den till sylt eller marmelad.

METTE SCHELLERUP GOTFREDSEN – INNOVATIONSKONSULENT AGROTECH (DK)
Initiativet ‘Matspillsjägarna’ finansieras av Danmarks Miljöstyrelse och drivs av Agrotech för att hjälpa storkök med att minska matavfall.

SØREN PIHL – KONSULT, BIOTRANS NORDIC (DK)
Biotrans Nordic arbetar i Danmark och Sverige och är specialister på integrerade lösningar för hantering och återvinning av organiskt avfall.

ZEENATH HASAN – GRUNDARE RUDE FOOD (SE)
Rude Food tillvaratar överskott av mat och använder det genom att tillaga exlusiva middagar och arrangera catering.